(ВИДЕО) Стална поставка скулптура савремене уметности као туристички потенцијал Апатина

Скулптуре Апатин

Скулптуре савремене уметности на отвореном простору у Апатину настале су из продукције Симпозијума скулптуре „Меандер“, вајарске колоније која је у Апатину постојала од 1994. до 2018. године. Симпозијум је реализовала Галерија „Меандер“, која ради у склопу Културног центра. Тај дугогодишњи пројекат подржавало је Министарство културе Републике Србије, као и Покрајински секретаријат за културу. Директорка апатинског КЦ, Данијела Обрадовић, наводи да је био пројекат препознат као веома вредан. Концепт Симпозијума састојао се од непосредне повезаности добро развијене индустрије и уметника, како домаћих, тако иностраних, који су користили њене услуге. Тако је највећи део скулптура изведен на апатинском бродоградилишту. 

Захваљујући Радмили Савчић, која је и покренула колонију, ми имамо 53 скулптуре постављене на отвореном простору, укупно са галеријским форматима имамо 135 скулптура, што ћете признати је врло леп број. Поносимо се нашом збирком, јер је уметнички веома вредна. 

Данијела Обрадовић истиче да су, захваљујући Министарству културе, обезбеђена средства у износу од 6 милиона динара за израду сталне поставке, као и за конзервацију, осветљење и обележавање по највишим музеолошким стандардима, па су скулптуре на отвореном заблистале пуним сјајем. Стална поставка скулптура реализована је кроз конкурс „Градови у фокусу“. 

У оквиру овог пројекта „Градови у фокусу“ ћемо направити и монографију, која ће представљати једну врсту научне експертизе, где ће се објаснити каква је то управо уметничка вредност ове збирке. 

У Градском парку у Апатину постављен је само један део збирке, 15 скулптура уметника из земље, региона, али и Португалије, Шпаније и Италије. Директорка КЦ наводи да је намера овог пројекта да у будућности послужи додатном развијању туристичких потенцијала апатинске општине. 

Видео можете погледати ОВДЕ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs