(ВИДЕО) У Црвеном крсту Сомбор одржана прва бесплатна обука из пружања прве помоћи

Rad na lutki

Како зауставити крварење, имобилисати прелом, шта са особом без свести или са повређеним за кога се сумња да има срчани застој, заинтересованим Сомборцима данас је показала Мирјана Филиповић, лиценцирани инструктор Црвеног крста Србије, у оквиру бесплатне обуке у пружању прве помоћи.

Петнаестак наших суграђана данас је присуствовало првој у низу обука, које се одржавају у оквиру акције масовног обучавања грађанства у пружању прве помоћи, а коју спроводи Црвени крст Србије.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Енди Ваш, стручни сарадник Црвеног крста Сомбор, истиче веома важну улогу правилног пружања прве помоћи те набраја шта ће све полазници научити на овој обуци:”Крећемо од самог приласка повређеној особи, постављање у бочни кома положај, мере кардио пулмоналне реанимације која је најбитнија у првим минутима и нека задесна стања као што су загушење залогајем хране, епилептични напад и тако даље”, рекао је Ваш.

Он додаје како је ослобађање од страха у кризним ситуацијама, једна од важнијих ставки обуке из пружања прве помоћи:”Људи су углавном мишљења “не могу ја ту да помогнем, шта ако урадим погрешно, боље да се склоним доћи ће неко ко је стручнији”. Свако од нас може да научи прву помоћ. Најбитније је на овим самим почецима да људи разумеју и видеће да прва помоћ није нешто тешко, да је свако може урадити, тако да ће самим тим и отклонити тај страх и стећи неко самопоуздање”.

У зависности од заинтересованости грађана за обуку у пружању прве помоћи, иста ће бити организована једном месечно и спроводиће се у Центру за едукацију Црвеног крста у Сомбору.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.