Вино од милион долара! Сазревало у космосу дуже од годину дана, а сада ће боца овог француског пића бити на аукцији

Аукцијска кућа Christie`s ставила је на приватну продају боцу финог француског вина које је, у оквиру експеримента виногорја Бордо, 14 месеци сазревало у Земљиној орбити, а процењује се да би цена могла да достигне милион долара.

Ова понуда без преседана вина Петрус бербе 2000. године, ексклузивног црвеног вина светске класе произведеног од грожђа Мерлот у винороском региону Померол у Бордоу, објављена је у уторак у Лондону, извештава Ројтерс.

  • Ова боца Петруса 2000 представља важан корак у напорима за развојем и изучавањем процеса зрења вина, навео је у саопштењу Тим Триптри, директор међународног одељења за вино и жестока пића у Kристису.

Приход ће ићи приватној европској ракетној компанији Спејс Kарго Анлимитед, која је лансирала 12 боца Петруса 2000 на пут до Међународне свемирске станице у новембру 2019. године, у оквиру серије експеримената у виноградарству и микрогравитацији.

Десетак боца Петруса враћено је на Земљу са свемирске станице у јануару ове године у карго капсули СпејсИкс након што је у орбити, на удаљености од 300 милиона километара од Земље, провело скоро 440 дана.

Након повратка у Бордо, на Институту за истраживање вина и винове лозе отворена је једна боца вина ради теста „на слепо“ током којег је десетак водећих енолога поредило укус са узорком Петруса исте бербе које је сазревало на Земљи.

Оба узорка су оцењена са 98 бодова, иако стручњаци тврде да су осетили разлику у укусима.

Из Kристиса су навели да је у оквиру приватне продаје понуђена једна флаша из „свемирске колекције“ за куповину одмах, заједно са боцом „земаљског“ оригиналног Петруса 2000, плус декантер, сет чаша и вадичеп направљен од метеорита.

Једна боца бербе Петрус 2000, са имања од 28 хектара које производи само око 30.000 флаша годишње, обично кошта 5.366 америчких долара, а једна је продата на аукцији 2018. године за 51.660 долара, према подацима са Виновеста, платформе за инвестирањ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs