Више од седамдесет одсто грађана Словеније подржава ванредни порез на добит банака за обнову од поплава

Poplave u Sloveniji

Истраживање јавног мњења у Словенији показало је да већина испитаника, односно 71 одсто, подржава идеју о ванредном порезу на добит банака за финансирање обнове након катастрофалних поплава.

Подршка за нови порез највећа је међу испитаницима из Савињске и Корушке области које су тешко погодиле поплаве почетком овога месеца. Подршка за ту идеју је посебно велика код старијих од 65 година, објавило је данас „Дело“ резултате анкете.

За идеју смањења осталих буџетских трошкова за финансирање реконструкције после поплава веома се залаже 41 одсто испитаника, а подржава је 23 одсто, док је против 12 одсто.

За добровољни прилог солидарности од додатног радног дана суботом је 49 одсто испитаника, док се 28 одсто томе противи, пренела је СТА. Идеји да се држава задужује за обнову на иностраним тржиштима противи се 45 одсто испитаника, а подржава је 23 одсто.

Готово 34 одсто испитаника сматра да би ревизијски суд требало да надгледа трошење новца за обнову после поплава. У анкети 25 одсто испитаника сматра да би општине саме требало да надгледају потрошњу, готово 15 одсто сматра да би Савет за цивилни надзор требало да надгледа потрошњу, а готово осам одсто сматра да би то требало да ради Фискални савет.

Више од половине испитаника, односно 50,1 одсто сматра да би зграде требало да буду уклоњене из поплављених подручја, уколико држава или општина обезбеде грађанима алтернативно земљиште.

Нешто више од 37 одсто сматра да би зграде требало да буду измештене из таквих подручја у сваком случају, док два одсто верује да зграде не би требало да се премештају.

Анкета је спроведена међу 509 испитаника између 23. и 24. августа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs