Више од 100 плесача на „Оријенталији 2023.“

Оријенталија 2023

Једанаесто издање Међународног плесног фестивала у Сомбору „Оријенталија 2023.“ одржано је у недељу, 8. октобра, у Великој сали Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор. Овај фестивал већ више од једне деценије организује Удружење грађана „АРТиФАКТ“ и Плесна група Инанна плесне школе Јумп данце из Сомбора.
„Оријенталија“ окупља велики број плесача свих плесних дисциплина из целог региона. Публика је ове године била у могућности да на истој сцени гледа модерни плес, стреет данце, МТВ данце, схоw данце, хигх хеелс данце, фолклорне плесове, класични индијски плес, класични и модерни оријентални плес, боллywоод, латино плес и све то у два потпуно различита плесна концерта.
Оригинална кореографска представа под називом „Пича о Инанни“ изведена је на гала концерту оријенталног плеса, а извеле су је пролазнице Плесне школе „Јумп данце“ и Плесне групе „Инанна“: Кристина Лончаревић, Ивона Шефер, Ена Јожеф, Лаура Јожеф. Исплесана је прича о Инанином силаску у подземни свет, прича о љубави, животу, смрти али и трансформацији која је једина стална. Поред тога, фолклорно вече и вече плесних фузија, сомборској публици су пружиле могућност да гледају најегзотичније плесове данашњице али и да упознају древни индијски плес, фолклор арапских земаља и новије плесне форме као хигх хеелс данце, акробатски плес, латино панк, трајбсл самба, стреет схааби и многе друге.
На фестивалу је учешће узело више од стотину плесача, узраста од 5 до 35 година, чиме је један од циљева самог пројекта „Оријенталија „испуњен у потпуности.
Организациони тим и директорка Фестивала, Бранкица Ћурчић, сматрају ово издање једним од успешнијих, а публици је, још једном пружена могућност да сагледа сваки од изведених плесова као вид уметности што свакако јесте јер је сваки од њих на овом фестивалу управо тако и представљен.
Пројекат „Оријенталија 2023.“ подржан је од стране Града Сомбора у оквиру Конкурса за подршку пројектима за младе за 2023. годину.
Спонзори и пријатељи фестивала су: Винарија „Врт“, „Авон цосметицс“, „АЛЕС“ Апартман, „Браидме“ плетенице и цвећара „Дора Фиори“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs