Више од 200 деце из Црне Горе у посети Београду: Гујон – Србија брине о свом народу, где год да живи

Arno Gujon

Група деце из Црне Горе, њих више од 200, која борави у посети Београду, након Дома Народне скупштине, обишла је и Храм Светог Саве.

Долазак деце из Црне Горе одвија се у оквиру реализације пројекта Омладински кампови који окупља 800 деце из целог региона, под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Директор Управе Арно Гујон рекао је да је веома задовољан досадашњим резултатима ове акције и најавио њен наставак и у наредним годинама.

Како је рекао, за децу су припремљени различити садржаји, како би се упознала са својом матицом и видела да су овде „своји на своме“, да им је то друга кућа и да се покаже на делу да Србија брине о свом народу, где год да живи.

– Важно је да се у детињству развија осећање припадности и то веома конкретно кроз успомене које сада поклањамо тој деци – да их везујемо за Србију, њихову матицу, да се међусобно повежу. Та пријатељства, сада створена, остаће у памћењу до краја њихових живота – изјавио је Гујон.

Међу децом била је и Ана из Подгорице која каже да у Београду има много лепих ствари да се обиђе.

– Свиђају ми се музеј Николе Тесле и Храм Светог Саве. Долазак у Београд и Србију је за мене велика почаст. Ми јако волимо Србију – рекла је Ана.

Председник општине Никшић Марко Ковачевић, током посете Храму, оценио је да је ова акција прилика да се деца из Црне Горе ближе упознају са Србијом.

– Та радост сусрета који се дешава овде у Београду је оно најлепше што ће деца понети назад у Црну Гору. Обнављамо оне односе и везе које смо увек имали, који су између Србије и Црне Горе природни, а поготово између српског народа у Црној Гори и саме Србије – истакао је Ковачевић.

Како је најављено из Управе за дијаспору, следеће недеље у Београд долазе деца из Босне и Херцеговине, а после тога и из Румуније.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs