Више угља за ТЕНТ транспортоваће се Савом – Гради се теретно пристаниште код Обреновца, ЕПС тражи извођаче

Tent B

Термоелектрана Никола Тесла намерава да изгради ново теретно пристаниште, која би служило за сопствене потребе ТЕНТ Б. Тиме би се, како се наводи, омогућио речни транспорт угља за потребе термоелектрана, кречњачког камена за одсумпоравање, али и пласман пепела и гипса, као нуспродукте производног процеса, у комерцијалне сврхе.

Електропривреда Србије расписала је тендер за изградњу пристаништа на локацији ТЕНТ Б. Тендером је обухваћена и изградња транспортних путева од пристаништа до помоћних производних објеката.

Планирано теретно пристаниште за сопствене потребе налази се на десној обали реке Саве, на око 20 км узводно од Обреновца. Између комплекса ТЕНТ Б и локације планираног пристаништа трасиран је државни пут Иб реда Београд-Обреновац-Шабац.

У непосредној близини локације будућег пристаништа се налази зона изворишта, са системом бунара који црпе воду из реке Саве и дистрибуирају је ка ТЕНТ Б. Ова вода се користи у техничке сврхе.

Предвиђа се да ће годишњи транспорт угља бити од 900.000 т/год и 100.000 т/год кречњака.

Уговор за пројектовање пристаништа на локацији ТЕНТ Б потписан је средином прошле године са компанијама Ехтинг, Утвинг, Гео-тест, Геосистем и Мидвеј.

Рок за подношење понуда је 8. фебруар, а више детаља о тендеру погледајте ОВДЕ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије