Влада донела закључак да се прихвата Документ досије “Номинациони предео Бача” за упис на Унескову листу

Tvrđava

Влада Србије донела је закључак да се прихвата Документ досије “Номинациони предео Бача” за упис на Унескову листу светског културног и природног наслеђа, саопштено је из Министарства културе.

– Овај упис је од изузетног значаја за Републику Србију, посебно имајући у виду да први пут номинује нову категорију културног добра – културни предео, као и да наша земља није реализовала самосталну номинацију од 2007. године – наводи се.

Културни предео Бача део је јужног ободног простора Панонске низије, природно омеђен пређашњим и садашњим током Дунава. На овом терасастом терену са обиљем вегетације, вода и природног тла, прати се континуитет насељавања из кога је проистекао и изразити културни диверзитет, о коме сведочи богатство очуваног материјалног и нематеријалног наслеђа. Живот различитих људских заједница на том простору траје непрекидно од раног неолита до данас, што је више од 8.000 година. У нашој ери овај предео је био и важно гранично подручје и раскрсница путева између цивилизација које су га културно, социјално и економски обликовале.

– Када номинациони процес буде успешно завршен “Културни предео Бача” ће бити препознат као први културни предео у Србији, али и региону, чија изузетна универзална вредност превазилази националне оквире и који ће добити посебан вид међународне заштите у оквиру Конвенције о заштити светске културне и природне баштине – пише у саопштењу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs