Влада одлучила: Седам дана изолације за ковид позитивне који се лече код куће, другачија правила за медицинаре

Korona

Особе које су позитивне на коронавирус, а које немају симптоме, или не захтевају болничко лечење обавезне су да буду у изолацији седам дана, пише у изменама Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковд 19 које је данас усвојила Влада Србије. До сада је период изолације био 14 дана. Након истека периода изолације, лица се јављају у ковид амбуланте, а изолација се прекида без тестирања.

Подсетимо, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је после седнице Кризног штаба која је одржана 14. јануара новинарима рекао да ће период изолације бити скраћен. Он је навео да је то веома важно јер многи људи имају блаже симтоме, или асимптоматску слику.

Сада је Влада донела уредбу у којој је прецизно наведено да ће лица код којих је тестирањем утврђено присуство коронавируса, а која немају симптоме, или не захтевају болничко лечење, бити упућена “у кућну изолацију са здравственим надзором” у трајању од седам дана.

Објашњено је и како се прекида изолација. Након истека периода, особе које су биле у изолацији јављају се на преглед лекара примарне здравствене заштите (ковид амбуланте) у дому здравља у месту пребивалишта, а изолација се прекида без тестирања.

Када је реч о лицима која имају примарну или секундарну имунодефицијенцију, она се упућују на кућну изолацију у трајању од 14 дана. Стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштите.

Запослени у здравству се тестирају после седам дана

У уредби је наведено и да се запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите тестирају ПЦР тестом након кућне изолације у трајању од седам дана, и да се враћају на посао уколико је ПЦР тест негативан. У случају позитивног резултата, они остају у изолацији до десетог дана, када се изолација прекида без тестирања.

Уредбом се прописује и да се лица оболела од ковида изолују и лече у објектима који су за то посебно припремљени. Наводи се да су та лица дужна да прихвате изолацију и да се придржавају мера и упутстава које нареди надлежни доктор медицине, односно доктор медицине специјалиста епидемиологије.
“Лице које се не придржава налога доктора медицине, у складу са ставом 2. овог члана, по пријави здравствене установе принудно се изолује у присуству представника органа управе надлежног за унутрашње послове”, стоји у уредби.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије