Влада Србије донела уредбе: Ратарима потпора од 7,8 динара по килограму сунцокрета, највише за 200 тона

Suncokret

Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године, како би се очувала стабилност дохотка произвођача ове уљарице. Уредба је донета с обзиром на то да је било неопходно одржати прехрамбену сигурност становништва и ублажити последице тренутне ситуације узроковане растом цена инпута и сушом која погађа пољопривредну производњу, саопштено је из Владе.

Таква ситуација истовремено је отежала положај произвођача који очекују приход од своје производње да би могли да улажу у јесењу сетву пшенице, осталих жита и уљане репице, која је од изузетног значаја за прехрамбену сигурност становништва.

Како се наводи у програму подршке, право на финансијску помоћ имају правна лица, предузетници и физичка лица, носиоци пољопривредног газдинства, који су произвели сунцокрет рода 2022. и чија су газдинства у активом статусу. Финансијска подршка износи 7,8 динара по килограму испоручене, односно продате количине сунцокрета правном лицу или предузетнику који се бави прерадом, складиштењем или извозом ове културе, а највише за 200 тона.

Чланови владе донели су Уредбу о ограничењу висине разлике у откупној цени сунцокрета, са циљем да се заштити тржиште и спрече деформације у формирању цене сунцокрета, која преовлађујуће учествује у формирању цене јестивог сунцокретовог уља, а које је изузетно важно за снабдевање потрошача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија. Овом уредбом ограничава се разлика у откупној цени на максимални износ 2,60 динара са ПДВ-ом по килограму.

Б.К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs