Влада Србије усвојила нову уредбу о подстицајима за ветроелектране – Организоваће се аукције за тржишне премије

vetrenjace

Влада Србије донела је Уредбу о квоти у систему тржишне премије за ветроелектране у циљу повећања коришћења енергије из обновљивих извора и стварања конкуретног тржишта производње електричне енергије из таквих врста извора.

Предвиђено је спровођење аукција за додељивање права на тржишну премију, односно подстицаје, електранама које користе обновљиве изворе енергије.

Аукције ће се спроводити на основу квота које прописује Влада сходно потребама Републике Србије за таквим новим капацитетима из обновљивих извора енергије, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Владе.

Право на учествовање на аукцији имају електране које нису мала постројења (електране одобрене снаге преко 500кW и електране на ветар одобрене снаге преко 3МW) или демонстрациони пројекти.

Влада је одредила квоту само за једну врсту електрана која су предмет подстицаја, односно за ветроелектране.

С обзиром на то да се ради о новом систему подстицаја и механизама додељивања права на подстицаје, неопходно је да се прва аукција спроведе до краја 2021. године, како би се тестирали и у пракси применили сви институти и процедуре предвиђене новим Законом о коришћењу обновљивих извора енергије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.