Влада Србије: Успешан састанак и висок степен сагласности о медијским законима

Vlada Srbije

Састанак о нацртима медијских закона, обележио је значајан напредак у усаглашавању ставова о Закону о јавном информисању и медијима и Закону о електронским медијима, саопштила је Влада Србије.

Током састанка, чији је домаћин био амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату, а уз учешће премијерке Ане Брнабић, амбасадора Европске уније у Србији Емануела Жиофреа, амбасадорке Краљевине Норвешке Кристине Мелосом, представника УНС-а, НУНС-а, АНЕМ-а, Савета за штампу, Асоцијације онлајн медија, Удружење РАБ Србија, СИНОС-а, и Локал преса, учесници су темељно размотрили све чланове оба нацрта закона.

Кроз конструктиван дијалог, постигнут је висок степен сагласности о текстовима нацрта закона, док су спорна питања која су постојала – разјашњена, истиче се у саопштењу.

Сви учесници састанка су се сложили да текстови нацрта закона финално усаглашени на данашњем састанку представљају корак у правом смеру ка уређењу медијске сцене у Републици Србији. Процес разматрања спроведен је на инклузиван начин, уз разумевање међу свим странама, што је резултирало сагласјем свих учесника састанка. Ово представља значајан искорак у односу на постојећу законску регулативу.

Уз одређене резерве појединих медијских и новинарских удружења, према појединим предложеним решењима, договорено је да се оба нацрта закона проследе на усвајања на наредној седници Владе Србије. Нови закони ће даље учврстити темеље за унапређење медијске сцене, уз јачање улоге медија као чувара демократских вредности у друштву.

На састанку је истакнут значај проналажења начина за одржавање дијалога између синдиката, медија и медијских и новинарских удружења, што је означено као један од основних циљева за наредни период.

Влада Републике Србије искрено захваљује свим партнерима на њиховој преданости и доприносу у овом важном процесу. Овај састанак представља важан корак ка даљој имплементацији Медијске стратегије, закључује се у саопштењу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs