Влада усвојила предлог буџета, више пара за инвестиције

budzet

Влада Србије је на данашњој седници усвојила предлог буџета за 2022. годину којим су планирани јавни приходи у износу од 1.516,8 милијарди динара и расходи од 1.717 милијарди динара, што значи да је планиран дефицит републичке касе од три одсто, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

“Буџет ће бити апсолутно развојни. Опет се ради о рекордном износу инвестиција, ондосно о 486 милијарди динара на нивоу опште државе, што ће бити усмерено на капиталне инвестиције”, рекао је Синиша Мали.

Додао је да ће наредне године бити настаљен велики инвестициони циклус улагања у аутопутеве, школе, болнице, екологију, односно изградњу фабрика за пречишћавање отпадних вода и канализацију, и све друго што подиже квалитет живота грађана Србије.

“Србија је још пре неколико година постала велико градилиште. Од тог стуба наше економске политике не одустајемо. Дакле, и наредне године очекујемо наставак свих тих инвестиција и за то смо обезбедили новац у рекордном обиму за 2022. годину”, истакао је министар финасија.

Он је прецизирао да ће у складу с тим Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре имати већи буџет од овогодишњег за 83,71 милијарду динара, Министарство поросвете, науке и технолошког развоја ће располгати са 17,1 милијардом динара више него 2021. године, а буџет Министарства заштите животне средине ће бити већи за седам милијарди динара.

Повећање пензија по швајцарској формули од 5,5 одсто

“С друге стране настављамо и са подизањем животног стандарда грађана. У буџету је планирано повећање пензија по швајцарској формули од 5,5 одсто. Уз то смо обезбедили новац за исплату 20.000 динара сваком пензионеру у фебруару наредне године. Када се то сабере са ових 5,5 одсто, то је повећање у маси за пензије од чак 11,2 одсто”, рекао је министар Мали.

Навео је да ће плате у војсци, социјалним службама и здравству бити увећане за осам одсто, а осталим запосленима у јавном сектору седам процената, што укупно чини повећање зарада од 7,3 одсто.

“Да подсетим да ће од 1. јануара наредне године и минимална зарада порасти за 9,4 одсто, однсоно на 35.012 динара, што је 300 евра. То је огроман пораст минималне зараде, који је највећи покретач раста просечних плата. Само да вам кажем да ћемо у децембру имати просечну зараду од 618 евра”, навео је Мали.

Нагласио је да ће управо повећање минималца и зарада у јавном сектору од 1. јануара омогућити да и даље, из месеца у месец, имамо повећање просечних зарада.

“Као део повећања зарада, подигли смо неопорезиви део дохотка са 18,300 динара на 19,300 динара. Такође смо смањили порез на зараде за додатних 0,5 одсто. Идемо са растерећењем зарада, како бисмо подстакли ново запошљавање, а с друге стране подижемо минималне зараде и плата у јавном сектору, како бисмо подстакли раст просечне зараде”, рекао је Мали.

Дефицит буџета три процента

Министар финансија очекује да дефицит буџета 2022. буде три процента, што је много мање него ове године.

“Истовремено ће удео јавног дуга у БДП-у бити 55,5 одсто, што значи даље смањење јавног дуга и стабилизација након ове две пандемијске године. То само показује колико одговорно водимо рачуна о томе”, истако је Мали.

Нагласио је да тренутно на рачуну има 376 милијарди динара, те да је Србија потпуно ликвидна, упркос томе што је кроз три пакета помоћи за превазилажење последица ковида 19, грађанима и привреди исплаћено осам милијарди евра.

“Ми ћемо ову годину завршити са стопом раста од 7,3 до 7,5 одсто. За 2022. годину пројектујемо раст од 4,5 одсто, што у ове три године чини Србију једном под три најбрже растуће економије у Европи”, оценио је министар финасија.

Нагласио је да су планирани приходи буџета од 1.516 милијарди динара већи за 1,9 одсто него 2021. године.

“Пројектовали смо приходе конзервативно, а укупни дефицит на три одсто, односно на 200,2 милијарде динара, много мањи него што је био ове године. Усмерен је ка томе да успемо да издржимо све капиталне инвестиције и повећање плата и пензија, а да на крају године имамо удео дуга у БДП-у од само 55,5 одсто”, рекао је Мали.

Он је најавио да ће предлог буџета за наредну годину бити упућен Скупштини Србије на изјашњавање до краја новембра, како би био донет у законом прописаном року.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије