Влада Швајцарске наставља подршку локалним самоуправама у Србији

Шеста седница Председништва Сталне конференције градова и општина (СКГО) одржана је електронским путем, а у оквиру седнице договорен је наставак сарадње са Владом Швајцарске.

Председник СКГО, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић овом приликом истакао је значај подршке Владе Швајцарске кроз пројекат „Институционална подршка СКГО – трећа фаза“:

  • Захваљујући овом пројекту СКГО је добила прилику да ојача  своје институционалне механизме како за утврђивање и заступање потреба и интереса својих чланица, тако и механизме за јачање капацитета локалне самоуправе да ефикасно спроводе своје надлежности.

Директор Швајцарске Канцеларије за сарадњу у Републици Србији Ричард Коли поручио је да је Влада Швајцарске обезбедила дугорочну подршку јачању локалних самоуправа у Србији захваљујући дугогодишњој традицији децентрализоване власти и да је управо зато акценат стављен на реформу локалне самоуправе.

  • СКГО је дугорочни и стратешки партнер Швајцарске канцеларије за сарадњу и Амбасаде Швајцарске Конфедерације. Сарадња траје од 2005. године, а данас Швајцарска пружа подршку СКГО у спровођењу свог стратешког плана заснованог на реформским темама и приоритетима које су дефинисале саме локалне самоуправе. Током сарадње, СКГО се показала способном да премости јаз између локалног и централног нивоа власти тако што окупља заинтересоване стране и укључује их у дијалог. На тај начин, СКГО учествује у креирању политика и закона у складу са потребама локалних самоуправа и њихових грађана, изјавио је Коли.

На седници која је одржана потписан је и Споразум о сарадњи између СКГО и Ватрогасног савеза Србије, а генерални секретар СКГО Ђорђе Станојичић истакао је да је овај споразум један од начина да се путем сарадње са локалним самоуправама унапреди рад добровољних ватрогасних друштава.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије