Владимир Ђуровић нови председник Скупштине општине Кула

Данас је одржана седамнаеста по реду седница Скупштине општине Кула.

Седницу локалног парламента је отворила заменица председника СО Кула Зорица Демоковић, а седница је почела минутом ћутања због смрти Бобана Дамјановића. Пре усвајања дневног реда одборник СПС доктор Велибор Васовић је апеловао, како на одборнике, тако и на целокупну јавност да се интензивира вакцинација на територији општине, јер је то једини начин да се обузда епидемија корона вируса, то је став и Српског лекарског друштва и Aкадемије медицинских наука.

Прва тачка дневног реда којом су се бавили одборници била је престанак мандата одборника и потврђивање мандата. Мандатско-имунитетска комисија је предложила да се мандат додели Драгану Зејаку, царинику из Сивца, кандидату за одборника са листе Одборничка група „Александар Вучић – Зато што волимо Кулу“. Већином гласова Скупштина је донела решење којим је потрђен мандат одборнику Зејаку, након чега је он положио и заклетву.

Уследио је потом избор председника СО Кула. Поднесен је само један предлог, а образложио га је представник предлагача Милан Кондић, заменик шефа одборниче групе „Александар Вучић – Зато што волимо Кулу“ и саопштио да је кандидат за председника СО Кула, Владимир Ђуровић, предузетник из Куле, одборник са листе „Александар Вучић – Зато што волимо Кулу“, а његову кандидатуру су потписима потврдиле и одборничке групе „Зато што волимо Крушчић“ и Савез војвођанских Мађара. Након тајног гласања и пребројавања гласачких листића констатовано је да је гласало 28 одборника, те да је са 24 гласа за, 1 против, док су три гласачка листића била неважећа, Владимир Ђуровић изабран за новог председника СО Кула, па је преузео председавање седницом. 

Највише расправе уследило је приликом разматрања Предлога Одлуке о буџету општине Кула за 2021. годину – првом ребалансу буџета. Уводничар је био Зоран Вигњевић, руководилац Одељења за финансије и привреду. Уз подсећање да је буџет за 2021. годину планиран у износу од милијарду 613 милиона динара, основни разлог ребаланса је увођење грејс периода у отплати постојећих кредитних задужења, али и добијање сагласности Министарства финансија за ново кредитно задужење од 166 милиона динара средства за завршетак изградње прве фазе Спортско-рекреативног центра у Кули. О ребалансу буџета је говорио и председник општине Дамјан Миљанић, са посебним нагласком на ново кредитно задужење које, према његовим речима неће драматично утицати на функционисање буџета, те да ниједна планирана инвестиција неће бити угрожена. Своје примедбе на предложени ребаланс буџета изнели су представници одборничких група Групе грађана „Критична маса“ и „Социјалистичке партије Србије-Ивица Дачић“. Већином гласова одборника усвојен је ребаланс буџета општине Кула за 2021. годину. 

Одборници су потом разматрали Предлог одлуке о задуживању општине Кула, који је образложио Зоран Вигњевић, руководилац Одељења за финансије и привреду, рекавши да је  предложено да се општина код комерцијалних банака задужи за 166 милиона динара, а та средства су намењена за завршетак прве фазе пројекта Спортско-рекреативног центра у Кули. Уз поновљене примедбе које су се чуле и приликом претходне тачке дневног реда, када се расправљало о ребалансу буџета, Одлука о задуживању општине Кула је усвојена већином гласова присутних одборника. Одборници су на данашњем скупштинском заседању већином гласова донели и Одлуку о ангажовању екстерне ревизије консолидованог завршног рачуна ошптинског буџета за 2020. годину. На данашњој седници Скупштине општине Кула донесена је Одлука о постављању привезишта за чамце привременог карактера на водном земљишту канала Врбас-Бездан на територији општине Кула, а донесена је и Одлука о прихватању удела без накнаде у капиталу FULL PROTECT из Београда, фирми која се бави противпожарном заштитом. Пред одборницима се нашао и Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације општине Кула за 2020. годину, а поднео га је Зоран Ракић, заменик председника Штаба. Извештај је усвојен без расправе већином гласова одборника. Пажња одборника била је посвећена и разматрању Предлогa Решења о давању сагласности на Програм пословања Јавног комуналног прдузећа „Пречистач Врбас – Кула“ за 2021. годину, као и Решења о давању сагласности на Посебан програм за коришћење средстава из буџета општине Врбас и Кула Јавном комуналном предузећу „Пречистач Врбас-Кула“ за 2021. годину. О тренутној ситуацији у вези са пречистачем је говорио Ранко Митровић, вршилац дужности директора тог комуналног предузећа. Оба решења су донета већином гласова присутних одборника. При крају данашњег скупштинског заседања констатована је оставка члана Општинског већа Милоша Делибашића, а уместо њега одборници су тајним гласањем већином гласова за новог члана Општинског већа изабрали Веселина Ђурђевића из Црвенке. Разматрана су и донета предложена кадровска решења, а седница локалног парламента је завршена одборничким питањима. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs