“Воде Војводине” почеле велику акцију пошумљавања

Jавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“  почело je велику акцију пошумљавања данас у Кули. У оквиру акције ће на око 80 хектара бити засађено више од 170 хиљада садница багрема, тополе и врбе. У Акцију пошумљавања су се уз запослене у „Водама Војводине“ укључили и чланови пчеларских друштава из кулске општине, потпомогнути грађанима Куле, као и члановима Еколошког покрета из Врбаса и на потезу од такозваног дрвеног моста на обали Великог Бачког канала ка Врбасу засадили око 5 хиљада садница младог багрема. Почетку акције пошумљавања присуствовао је и Срђан Кружевић, вршилац дужности директора Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“, који је најавио још сличних акција.

Кружевић је истакао да су у договору са челним људима локлане самоуправе договорена нова улагања на територији општине Кула.

-Оно што је важно је да уложимо у најстарију преводницу у Покрајини, која датира још из 1802. године, а последњи пут је у њу уложено давне ’79. године прошлог века. Ради се, наравно, о преводници Мали Стапар и тамо ће „Воде Војводине“ уложити 65 милиона динара, рекао је Кружевић.

Акцију пошумљавања свесрдно је подржала и општина Кула, а о самом значају оваквих акција не треба трошити речи – рекао је председник општине Кула Дамјан Миљанић.

-Веома нам је значајно што ће Канал постати централно место насељених места Кула, Црвенка и Мали Стапар, а посебно сам задовољан што су се укључила удружења из Куле и Сивца у ову акцију, јер је добра сарадња локалне самоуправе, јавног предузећа и невладиног сектора гаранција успеха, рекао је Миљанић.

Акцију пошумљањава помогли су и чланови пчеларских друштава из Сивца и Куле, међу њима и познати кулски пчелар Стјепан Браца Лончарић.

Лончарић је истакао да је велики значај садње багрема.

-Багремов мед је најквалитетнији мед са ових простора, с обзиром да се ту ништа не прска. За пчеларе је то врло важно, а важно је и за заштиту животне средине, рекао је Лончарић.

Саднице багрема су засађене и сада је веома важна нега младог засада. Ту би у помоћ могли да прискоче кулско комунално предузеће, као и ватрогасци који би помогли у заливању младих садница багрема, јер им је вода неопходна за успешан развој и раст.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије