Возачи, опрез! Kазне за непрописну вожњу у региону папрене, нарочито у Грчкој и Бугарској

Многи су због паузе од годину дана због пандемије заборавили да непрописна вожња може скупо да их кошта у суседним земљама, и то нарочито у Грчкој и Бугарској.

Поред подсећања на поштовање саобраћајних прописа, стручњаци упозоравају да се на пут мора ићи одморан и правити доста пауза нарочито сад кад је температура висока.

Прва земља кроз коју пролазимо на путу ка Грчкој је Северна Македонија где су обавезна упаљена светла иначе је казна 15 евра, казна за невезивање појаса је 40 евра колико кошта и телефонирање током вожње.

Ако немате дечје седиште, казна је 35 евра, а прекорачења брзине од 45 до 300 евра. Претицање преко пуне линије је такође 300 евра као и пролазак кроз црвено светло.

Плаћање није у кешу, већ у банци, па ћете додатно изгубити време тражећи веће насеље где ћете платити тикет, после чега ћете добити пасош.

Стручњаци упозоравају да се на пут мора ићи одморан и правити доста пауза нарочито кад је температура висока.

  • Да праве паузе на свака два сата бар два сата као што раде возачи професионалци који су обавезни да праве паузе и до четири сата како не би угрозили ни себе ни друге, саветује професор Милан Вујанић из Kомитета за безбедност саобраћаја.

У Грчкој иначе невезивање појаса стаје 350 евра, телефонирање током вожње 100, а превоз деце ван седишта 350 евра. Прекорачење брзине у насељу почиње са 100, а завршава се са 500 евра.

Недржање одстојања на ауто-путу је новина у Хрватској и кошта 150 евра.

  • Због тога препоручујем да возе на растојању, ако га временски опредељујемо, онда бар три секунде, ако га опредељујемо просторно, то је око 70 до 100 метара при брзинама од 100 до 120 километара на сат, упозорава Вујанић.

Ипак, ако сте се одлучили за летовање у Бугарској, тада вас непоседовање дела опреме кошта 10 евра, неупаљена оборена светла 30 евра, невезивање појаса 25 евра, а претицање преко пуне линије 50 евра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs