Војска Србије набавила америчка оклопна возила БерКет

Vojska

На приказу способности Војске Србије „Штит 22“ приказано је 5 оклопних возила БерКет (BearCat ) која ће користити војна полиција ВС. Ово је први пут у модерној историји да војна полиција почиње да користи и оклопна возила америчке производње.

Јединице војне полиције ВС су 3. и 5. батаљон у Копненој војсци, 25. батаљон војне полиције у Гарди и Одред војне полиције специјалне намене Кобре. Испред возила у Батајници налазили су се припадници 5. батаљона војне полиције, преноси Балканска безбедносна мрежа.

Једино оклопно возило које тренутно користи војна полиција је ВПБ М-86 који је наслеђен још из времена ЈНА и користе за 3, 5 и 25. батаљон. Министарство одбране и Војска Србије 2020. набавиле су неоклопљена теренска возила из Русије УАЗ Патриот и то 56 комада и један од најмасовнијих корисника су управо јединице војне полиције.

Возило производи америчка фирма Ленко Армор специјализована за израду лаких оклопних возила за специјалне јединице војске и полиције. Није позната цена, као ни да ли ради о донацији или су возила набављена на тржишту.

Како Балканска безбедносна мрежа сазнаје, тек предстоји испитивање возила у Техничком опитном центру, после чега следи званични пријем у јединице ВС.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs