Врата раја отварају се на овој српској планини: Соколарица нестварно леп видиковац на Тари

planina

Где год закорачите дочекаће вас спектакуларни предели, али и путеви који воде до великог броја уређених видиокаваца. Најпознатији како у Србији, тако и у свету свакако је Бањска стена али по својој лепоти раме уз раме са њом стоји и видиковац Соколарица. Смештен је на око 1500 метара удаљености од центра Соколине, а са њега се пружа величанствен поглед.

– Соколарица је можда и најлпеши видиоквац у Националном парку Тара иако можда није познат као остали. Фасцинантан поглед са њега пружа се на кањон реке Раче, оштре околне стене, Црњесково, Калуђерске баре и крстасту стену. Налази се на 993 метара надморске висине и у зависности од степена облачности, овде ћете моћи да уживате заиста у невероватним призорима – рекао је за РИНУ Милош Лазић из Бајине Баште.

До видиковца Соколарица можете стићи пешице, али уколико нисте љубитељ шетње онда чак и аутомобилом можете доћи све до врха. Због повољниг терена и својих карактеристика идеалан је за палнинаре почетнике. Пут до Соколарице обележен је информативним таблама, а кад стигнете на одрдеиште чекају вас клупица и заштитна ограда, па на миру можете да уживате у лепотама Националног парка Тара.

– Видиковац Соколарица смештен је на ободу насеља Соколина, а реч је о локалитету сачињеном од неколико мањих, повезаних, видиковаца који се налазе наспрам Црњескова и Рачанске шљивовице, а изнад Клисуре Раче. Иако име видиковца то не говори на овим литицама се гнезде сури орлови – рекао је Ранко Милановић из НП Тара.

Уколико се одлучите на шетњу овим крајем неретко можете срести и шумску дивљач, што ће употпунити ваше уживање у нетакнутој природи планине Таре. Ова туристилка дестинација преко лета била је пуна посетилаца из Србије и региона, а након неколико година паузе услед пандемије корона вируса сада се бележи и пораст страних гостију.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs