Вредна оставштина Николе Тесле у Београду: Музеј посвећен српском научнику и његовом стваралаштву прославља 70. рођендан

Muzej

Основан је одлуком владе тадашње ФНР Југославије 1952. године у Београду као први технички музеј у земљи и једни је музеј који чува оригиналну оставштину Николе Тесле.

Данас је, по свему, јединствена институција науке и културе у Србији, а и у свету. Увиђајући универзални значај Николе Тесле и његовог стваралаштва, Унеско је 2003. године Теслину архиву, као део покретног документарног наслеђа човечанства, уврстио у регистар „Памћење света“, што представља највиши облик заштите неког културног добра.

На националном нивоу, Народна скупштина Републике Србије је 2005. године донела одлуку о утврђивању архивске грађе која се чува у Музеју Николе Тесле, као лични фонд Николе Тесле, за културно добро од изузетног значаја.

Осим оригиналних докумената који су припадали Тесли, у музеју се чува и више од 2.000 Теслиних књига и часописа, више од 1.200 историјско-техничких експоната, више од 1.500 фотографија и више од 1.000 Теслиних планова и цртежа.

Паралелно са заоставштином , у музеју посвећеном великану српског порекла, налази се и богати музејски фонд у којем се чува грађа настала током рада музеја.

Званицама ће се обратити директорка музеја Ивона Јефтовић и министарка културе Маја Гојковић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs