Врелина на западу САД донела рекордне температуре – у Долини смрти измерена 54 степена

Екстремна врелина захватила је запад САД, обарајући температурне рекорде у Калифорнији, где су забележена 54 степена због чега је Долина смрти била једно од најтоплијих места на планети.

Термометри у парку у Долини смрти показивали су температуру од 56 степени, а ренџери парка наводе да се ту обично приказују температуре које су више од званичних мерења, пренео је Ројтерс.

Америчка метеоролошка служба је у суботу регистровала температуру од 54 степена, што ће, након верификације, бити једна од највиших забележених на свету. Ренџери су на тротоару испред парка у Долини смрти забележили и температуру од 81 степена.

Многи туристи су напуштали своја климатизована возила само да би се фотографисали крај термометра.

Метеоролози су издали упозорење због високих температура које могу да нашкоде здрављу, нарочито деце и старијих.

Високе температуре, које су захватиле северозапад пацифичке обале, извршиле су притисак на електромреже и покренуле шумске пожаре. Највећи пожар је у јужном делу Орегона где ватра прети да запали 1.200 објеката.

Пламен прети и далеководу који повезује електромрежу Орегона и Калифорније, што је разлог забринутости званичника обе државе, да би могло да дође до прекида у снабдевању електричном енергијом.

Стотине људи су евакуисане из округа Кламат, а шериф тог округа је најавио и хапшења оних који не желе да напусте своје домове.

Од 6. јула у Орегону је на снази ванредно стање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије