Вучевић замолио САД да искористе свој утицај на Приштину да би се спречила ескалација

Miloš Vučević

Министар одбране Милош Вучевић састао се са главним замеником помоћника секретара одбране САД Тресом Стефеном Гуеновом и том приликом замолио САД да искористе свој утицај на Приштину како би се спречила даља ескалација сукоба на северу Косова и Метохије.

Вучевић је навео да Приштина својом опасном политиком насиља поништава сва достигнућа досадашњег дијалога, али је нагласио да је Београд отворен за наставак дијалога јер настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот српске заједнице на КиМ, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Он је рекао да је за Србију једино КФОР легитимна оружана формација на КиМ, у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, додајући да је безбедност припадника КФОР неупитна и представља прироритет за Србију.

Вучевић је додао да Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу, као и да ради на унапређењу и развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем наше земље да задржи статус војно неутралне државе.

Истакао је да је за Србију значајно то што су је САД препознале као значајног партнера у осигурању стабилности и безбедности у региону Западног Балкана, нагласивши да је Србија чврсто опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

Министар је додао да посете високих делегација САД у претходном периоду указују на јачање односа две државе, те да је њихов традиционално развијен домен сарадња у области одбране, наглашавајући новоуспостављену област заједничког учешћа у мултинационалним мировним операцијама, заједничких војних вежби и обука, као и донације америчке стране за систем одбране Србије.

Вучевић је истакао да војноекономска сарадња има потенцијал за даљи развој у обостраном интересу и нагласио је да је сарадња између Војске Србије и Националне гарде Охајо садржајна и разграната.

Главна заменица помоћника секретара одбране САД задужена за послове међународне безбедности Трес Стефен Гуенова се захвалила на срдачном пријему и изразила очекивање да ће Србија и САД у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво у свим областима од заједничког интереса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs