Вучевић о подизању борбене готовости Војске Србије на највиши степен: Нема разлога за панику, али има за забринутост

Vučević

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вућић наредио је да Војска Србије буде у највишем степену борбене готовости, изјавио је министар одбране Милош Вучевић. Он је за Тањуг рекао да нема разлога за панику, али да има за забринутост.

„Председник Србије као врховни командант је вечерас наредио да Војска Србије од ноћас буде у највишем степену борбене готовости, односно приправности до нивоа употребе оружане силе, односно оружаног потенцијала Војске Србије“, рекао је Вучевић за Тањуг.

Како је навео, „то нас подиже на највиши ниво до акције који спроводи Војска Србије чувајући територијални интегритет и суверенитет Србије и штитећи све грађане Србије, и спречавајучи погром и терор над Србима ма где живе“.

Он је истакао да је Вучић наредио подизање борбене готовости, имајући у виду све што се вечерас дешава на КиМ и то да се албанске власти, односно влада Косова под Аљбином Куртијем и даље припремају за напад на Србе и на насилно уклањање барикада.

Вучевић је навео да је разлог и нерешавање проблема који су довели до демократског протеста Срба и вид ћутње међународне заједнице, као и неутралне изјаве које не воде ка политичком решењу.

Он је у том смислу навео да позиви Србије да се проблеми решавају у формату дијалога и да се вратимо политичком дијалогу, а не сукобима остају без одговора „са тим неутралним и иритирајућим позивима на уздржаност обе стране. Такође, додао је да је одлука донета и имајући у виду обавештајне податке с којима Србија располаже“

Вучевић је нагласио да је Србија једина заинтересована за разговоре и политичке договоре и да се „макар и хиљаду пута састаје док се не нађе неки договор и решење“.

„Да и то мало Срба што је преостало на нашој вековној територији буде очишћено од нашег народа“, рекао је Вучевић.

Он је нагласио да је за Београд забрињавајућа блага реакција међународне заједнице и избегавање разговора, „политичког дилалога о узроцима, не последицама, које су довеле до оваквог вида политичке борбе, демократске борбе српске зајендице на КИМ“.

Вучевић је нагласио да Заједницу српских општине више нико не помиње, и истакао да, не само да се не ослобађају незаконито заточени Срби „које држе у контејнерима без права на одбрану и без права која су у складу са европским конвенцијама о људским правима и слободама“, већ их не помињу ни НВО.

Чак се, како каже, не помиње ни питање личних карата ни регистрарских таблица.

„Сада је неки нови захтев Општинске изборне комисије, уклањање барикада, Газиводе, прозиводња вина и ракије. Сваки дан се измишља неки нови разлог. Патријарх не може да оде у Пећку патријаршију“, рекао је Вучевић.

Он је рекао да су Срби једини народ у Европи који нема права на слободу и очување своји вековних огњишта.

Он је позвао све грађане Србије да остану мирни и прибрани, да не подлежу лажним вестима и злурадим коментарима и нагласио да је потребно да покажемо достојанство, националну солидарност и политичку зрелост као грађани и као народ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs