Вучевић: Политички тежак боравак Вучића у Давосу

Vučević
Градоначелник Новог Сада и члан Председништва СНС Милош Вучевић оценио је данас да је “политички тежак“ боравак председника Србије Александра Вучића у Давосу где, како каже, доминирају антируска хистерија и поруке о подели света на два табора, додајући да нема трећег пута за земље као што је Србија.

 

Вучевић је рекао да су такве поруке све гласније, а то отежава нормално функционисање не само Србије, већ свих држава које, како каже, желе да размишљају својом главом и воде рачуна о својим националним и државним интересима.

“А то је немогуће. Њихове поруке су: “Или сте апсолутно са нама, колико год да вас то кошта, или сте против нас“, рекао је Вучевић за ТВ Пинк поводом учешћа председника Вучића на Светском економском форуму у Давосу.

Говорећи о притисцима којима је изложен Вучић, Вучевић је навео да се од Србије тражи да буде део света који је увео санкције Русији и осудио агресији Русије на Украјину и угрожавање њеног територијалног интегритета и суверенитета, док се, примећује, с друге стране појачава иначе константан притисак на Србију да призна независност Косова.

“И каже се да не постоје два пута. За Србију не важи принцип неповредивости граница и територијалног интегритета“, рекао је Вучевић.

Сматра да Србија не треба да слепо слуша ни запад ни Русију “ни неку пету страну“, већ да добро сагледа себе и своје интересе.

Вучевић је приметио да око будућег телефонског разговора Вучића и Путина о гасу “провејавају полуинформације““ да се двојица председника неће чути и да Путин нема у агенди разговор са Вучићем.

“Кад се буду чули, а можда се то деси, рекао бих да хоће, опет ће рећи Вучић нас конфронтира са западним светом, ко је он да прича са Путином… Задатак председника је да се бори за интересе Србије и да тражи сагледавање и прихватање наше позиције и са запада и са истока“, навео је Вучевић.

Поводом најављење посете немачког канцелара Олафа Шолца Србији и изјаве да ће Београду бити понуђено знатно брже напредовање ка ЕУ уз услов да уведе санкције Русији, Вучевић каже да очекује да ће захтев бити и коначни правнообавезујући уговор са Приштином.

“Само да се не деси поново преседан. Кипар су у ЕУ примили без дефинисаних граница, а за нас је Кипар јединствена територија“, казао је Вучевић.

Како каже, ЕУ не треба да фаворизује Украјину у процесима приступања, а да Србији не дозвољава да постане чланица док не реши питање КиМ тако што ће, каже, признати независност Косова и увести санкције Русији.

“Да све то и урадимо, нисам сигуран да би нас примили“, рекао је Вучевић.

Додао је да Србија треда да иде европским путем јер како каже, нема бољу опцију.

Наше географско окружење и историјски контекст је такав да Србија мора да иде у том правцу и да сарађује са европским државама.

На питање када ће почети консултације око формирања нове владе, Вучевић је рекао да избори за републички парламент нису завршени и да се почетком јуна очекује проглашење коначних избора после чега тече рок од 30 дана за конституисање Народне скупштине.

“То би било крајем јуна или почетком јула. Након тога је рок од 90 дана за формирање владе“, појаснио је Вучевић и додао да по завршетку избора СНС чекају унутарстраначки и међустраначки разговори о будућој влади

“Треба ми у СНС да видимо како ћемо и са ким ћемо. Претпостављам да је правац, пре свега, ка странкама националних мањина, Савезу војвођанских Мађара, али морамо да видимо и остале опције. Након тога све то треба превести на разговоре са странкама“, рекао је Вучевић.

Навео је да не може да каже да ли ће влада бити формирана брзо или у дужем периоду, али да је важно да се формира “српска влада“.

На констатацију да су га медији прогласили за једног од најозбиљнијег кандидата за премијера, Вучевић је рекао да га трећи пут у медијима кандидују за ту функцију и поручио да “не играју на њега“.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије