Вучевић раскринкао део опозиције: Они који етикетирају Србе са КиМ и називају их криминалцима, дају потврду Куртију за своју политику

Vučević

Министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић говорио је у емисији „Фокус“, на телевизији Б92, о стању на Косову и Метохији, нападима на председника Србије Александра Вучића, као и о протестима опозиције за које истиче да више немају политички мотив осим грубог преузимања власти мимо избора.

Добра вест је да су притворени Срби пуштени да се бране са слободе

– У основи Куртијеве политике је етнички очишћено (тзв.) Косово од Срба, то је његов крајњи циљ. Ово су све алати, притисци, угрожавање живота нашег народа да тамо не могу да остану и опстану. Веома су изазовни периоди пред нама, почео је септембар, нова школска година. Курти неће стати, бојим се да може доћи до даље ескалације на терену. Не видим промил воље код Куртија и његових сарадника да одступе од своје политике. Добро је што је део притворених Срба пуштен да се брани са слободе. То је као кад би вас неко пребио, па вам сад да завој и неки лек да вас то мање боли. И даље није отклоњен узрок који је довео до тога. Али пријатнији је осећај кад знамо да су ти људи, који су били по албанским казаматима на Косову, данас са својим породицама. То је добра вест. КФОР мора да реаугује и Србија нема проблем с тим да је КФОР задужен за безбедност свих грађана на КиМ. Они иду у спремање Војске Косове, они су на пола пута. Читав низ активности имају на томе- од обуке будућих официра, војника, наоружавања- рекао је војни министар.

Он је нагласио да опозиција из Београда даје Куртију потврду за своје операције на Косову и Метохији.

– Када учествујете у етикетирању српске заједнице на КиМ и кажете да су тамо криминалци, убице Оливера Ибановића, ви тиме дајете потврду Куртију за своју политику. То је неодговорно. А када је била посебна седница Скупштине имате инциденте и покушаје физичког напада на председника Србије. Губи се поверење Срба у међународну заједницу и гађење према онима који су Срби према имену и презимену, а уствари су Куртијеви послушници – рекао је Вучевић и додао да нема 17. марта 2004. године, као ни Олује и Бљеска, те да то не треба проверавати.

– Ми желимо мир и разговоре. Не јуначимо се. Колико год да су тврди и тешки разговори. За мир је потребна воља обе стране. Мислите да ми не видимо да ви тренирате управњаље барјактарима. Користе их, вежбају се. У околини Ђаковице. Ми смо ту, то је природно. Не смемо ући у наратив где је Србија неко ко је крив за крах преговора. Не смемо себи доделити ту улогу, колико год да је непријатно. Морамо бити мудри и лукави. Склоните лажне градоначелнике, пустите притворене и киднаповане Србе, појачајте КФОР на северу. Немамо проблем са тим. Ваљда нас тај потпис обавезује. Шта Србија није применила из Бриселског споразума, а шта албанска није? Па, кључну ствар- формирање Заједнице српских општина.

Мислим да су бројеви напада на председника и гори

У исто време док се не смирује ситуација на КиМ, не престају напади на председника. Премијерка је истакла да су само током једне недеље на појединим порталима објављена 124 негативна текста о председнику Србије, а министар то коментарише као један континуитет.

– То је хипер продукција напада на државу Србију и на онога ко је представља, Александра Вучића. То делује као научна фантастика, мислим да су бројеви чак и гори, онда имате Загреб, Сарајево, Приштину и Подгорицу. То је зачаран круг. А додајемо на то колико твитова има, оптужби и напада. То је континуитет њихове политике. Они имају обе скрипте написане, па је питање само шта ће тај дан да објаве- да ли је поклекао или се посвађао с неким. Да ли треба да га оптуже да ли је издао Косово или ћемо због њега да добије визе, а често и оба наратива. То је један амбијент у којем ми живимо. Како је то лично доживети, то морате да питате председника Србије. Да је лако, вероватно није.

Протести више немају везе са догађајима из маја и свирепим убиствима деце и људи, нагласио је Вучевић.

– Више не покушавају да направе везу у односу на то што се десило. Мислим да су се изгубили у садржини тих протеста, 50 људи блокира Газелу. Не знам шта да покажу. И стално нека најава радикализација. Има граница за све. Протестујте, критикујте, звиждите, све то имате право. Замислите у Немачкој, Француској, Америци када неко блокира ауто-пут. Видели смо како то демократски прође. Ми смо спремни као СНС да чујемо аргументе када ће на изборе. Разликују се ко ће које изборе- један би желео само београдске изборе, четврти желе да се домогну цензуса од три посто, а ми смо за то да се цензус врати пет посто. Треба и о томе да се прича. Је л’ фер да се вас 12 скупи на једну листу и има исти цензус као једна странка која излази сама? Више не може да се објасни ко је с ким у коалицији. Они су сви били у ДС, они су се делили као амебе. Немају они проблем да се споје, нема принципа. То је за њих математика и да ли могу да прегласају СНС. Да грађани знају, они који мисле да су тврде патриоте, верујте нису тврде патриоте. Не дај боже да то покажу у стварном животу. Они иза сцене раде потпуно супротне ствари.

Ми имамо циљ да добијемо највећи број гласова грађана Србије

Он је истакао да још увек није покренута страначка кампања, те да је свестан колико је тешко победити на изборима.

– Замислите странку која се не бави изборима. Политичким радом се бави четири године, а 45 дана је глазура, фино подешавање. Најтежи део посла се ради целе године. Ми имамо циљ да добијемо највећи број грађана Србије, СНС је свестан колико је тешко победити на изборима. Нема демократије без плурализма странака.

Желимо да војници имају још веће плате

Министар се дотакао и војске и нагласио да су војници задовољни, јер се више улаже у њихов статус, какав цео систем одбране и Војске заслужује.

-Да ли ту још треба да се ради, да. Желимо да имају још веће плате, још војника, боље наоружање.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs