Вучевић са генералом Џанг Јоусјом о сарадњи Србије и Кине у области одбране

Vucevic-i-general-Dzang-Jousjo

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић састао се у Пекингу са потпредседником Централне војне комисије Кине генералом Џанг Јоусјом са којим је разговарао о значају сарадње у области одбране, за коју је истакнуто да је развијена, интензивна и да се константно унапређује.

Вучевић, који борави у Пекингу на Трећем форуму за међународну сарадњу „Појас и пут“ као део званичне делегације Србије, предвођене председником Републике Александром Вучићем, нагласио је да лични односи Вучића и кинеског председника Си Ђинпинга дају посебан печат традиционалном челичном пријатељству Србије и Кине, саопштено је из Министарства одбране.

Министар је захвалио на подршци коју Кина пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије и заштити наших националних интереса, оцењујући да је принципијелан и доследан став Кине по питању Косова и Метохије доказ искреног пријатељства.

Он је нагласио да Република Србија доследно и искрено подржава политику „Једне Кине“.

„Србија води самосталну и независну спољну политику и упркос свим притисцима наставља са одговорном политиком мира и стабилности,“ истакао је Вучевић додајући да Србија остаје посвећена поштовању међународног права и пуној примени до сада постигнутих споразума.

Говорећи о сарадњи у области одбране између Србије и Кине, Вучевић је указао на значај обостране заинтересованости за њено унапређење на још виши ниво.

Војнотехничка сарадња, нагласио је, најразвијенији је сегмент сарадње у области одбране са Кином, додајући да је у претходном периоду у овој области учињен најконкретнији напредак.

Током састанка разговарано је и о модалитетима сарадње у сегменту опремања беспилотним летелицама и системима противваздухопловне одбране, који су значајан елемент одбране нашег ваздушног простора и наше земље.

Током данашњег састанка разговарано је и о значају и могућностима даљег развоја војно-војне сарадње, сарадње у области војне медицине, као и војнообразовне сарадње.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs