Вучевић: Цео град живи у духу ЕПК, а честитке примамо и из космоса

Miloš Vučević

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, гостујући данас на ТВ Пинк рекао је – Цео град живи у духу ЕПК2022, али не гасимо моторе на крају године, ово је легат за будуће генерације.

–Наша културна баштина је део европске, део свеукупне светске баштине. Данас нас чека званична церемонија проглашења ЕПК 2022. У 16.30 у Студију М отвара се изложба “Време и васељена”, а у 18.00 часова у Српском народном позоришту, званично добијамо титулу ЕПК од европских институција, а увече у 20.22 часова, почиње кључна манифестација “Зенитеум” која је посвећена нашим највећим умовима Милутину Миланковићу и Милеви Марић Ајнштајн, да би подсетили нас саме, али и Европу о томе какве смо научничке умове дали свету. Ово је прилика да прикажемо наше особености које нас чине. Овај дочек је специфичан и због игре бројева, имамо два дочека и једну нову годину, цела та порука око византијског, па и српског календара, ако хоћете, и званичног календара је интересантна. Редуковали смо догађаје због короне, али треба истаћи да имамо преко 3000 догађаја, 4000 учесника од којих је 1500 из иностранства. Од Европске уније добили смо и признање да смо најбоља припремљена престоница културе у Европи “Мелина Меркури”. Цео град живи у духу ЕПК2022, али не гасимо моторе на крају године, ово је легат за будуће генерације.

Подсећамо да је Град Нови Сад добио и честитку из космоса, посебно изречену поводом проглашења ЕПК 2022.

Космонаути су поручили: Драги грађани Новог Сада, драги гости, драга публико из целе Европе и из целог света, добро вече! Са Међународне свемирске станице поздрављају вас космонаути Роскосмос-а Антон Шкаплеров и Пјотр Дубров. Желимо да вам честитамо на титули коју је освојио Нови Сад – Европска престоница културе. Ми смо уверени да ће 2022. године Нови Сад, као и цела Србија промовисати своја достигнућа на пољу науке и уметности, која са једне стране представљају опште добро за све људе Европе, а са друге стране, оличавају тежње свих људи да се створи бољи и праведнији свет на планети. Изражавајући веру да без разума нема напретка у науци, без маште нема развоја уметности, као и да без солидарности, човечанство не може да преживи, желимо вам велики успех у вашем раду. Срећно!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs