Вучић данас на састанку у Бриселу

AV

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас неформалној вечери коју за лидере са западног Балкана организује шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

Портпарол ЕУ Петер Стано каже за Танјуг да је у питању традиционална вечера, коју једном годишње организује шеф дипломатије ЕУ, док дипломатски извори Танјуга у Бриселу прецизирају да ће фокус ове вечере бити на рату у Украјини, односно на последицама „руске агресије“ како на регионалну безбедност и тако и на европску економију, али и усклађивање политика земаља западног Балкана са одговором ЕУ на „највећу безбедносну кризу на европском континенту после Другог светског рата“.

Вучић ће се пред заједничку вечеру са лидерима западнобалканске шесторке, која је планирана за 20:30, око 20 часова састати са високим представником ЕУ Жосепом Борељом.

Долазак на вечеру у Бриселу, поред председника Србије, потврдили су и председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијери Албаније и Северене Македоније Еди Рама и Димитар Ковачевски, као и предедавајући Саветом министара БиХ Зоран Тегелтија.

Привремене институције у Приштини представљаће министарка спољних послова Доника Гервала.

Традицију организовања вечера са лидерима са Западног Балкана покренула је некадашња шефица ЕУ дипоматије Федерика Могерини као начин да се охрабри и побољша сарадња унутар региона и региона са ЕУ.

Планирано је да се на крају вечере лидери са Западног Балкана обрате медијима у Бриселу.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије