Вучић данас са америчким сенаторима

Aleksandar Vučić

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са америчким сенаторима Одбора за спољне послове Крисом Марфијем и Џин Шахин, као и сенатором Одбора за оружане снаге Томом Тилисом.
Вучић ће америчке сенаторе примити у згради Генералног секретаријата председника Републике у 14 сати, најављено је из Прес службе Председника.

Демократски сенатори Џин Шахин и Крис Марфи, изјавили су раније за “Глас Америке”, да у Вашингтону постоји двостраначки интерес за амерички ангажман на Западном Балкану и пружање економске и сваке друге подршке његовим европским аспирацијама.

Утицај Кине и Русије једно је од питања која брину америчке сенаторе, па ће то бити свакако и тема разговора у Београду.

Шахин, председавајућа пододбора за Европу и регионалну безбедност, за “Глас Америке” је у фебруару изјавила да САД могу на више начина да се супротставе том утицају.

“Прво, да реше питање дезинформација које се шире зато би људи требало да чују чињенице и шта се заиста догађа. Да наставе да пружају економску подршку и подстакну успешан развој приватног сектора”, навела је она средином фебруара, након што је специјални изасланик америчке администрације за Балкан, Габријел Ескобар информисао чланове Конгреса о Западном Балкану.

Шахин је казала да постоји велика овисност Западног Балкана од руских енергената и да би због тога требало САД да помогне у стварању нових прилика за чисту енергију и друге изворе, те изразила уверење да ће велики број компанија у САД бити заинтересован за такве инвестиције и сарадњу са земљама у региону у тој области.

И сенатор Крис Марфи изјавио је тада да САД морају имати снажно присуство у региону, те скренуо пажњу да је на Балкану пре свега потребан даљи напредак у борби против корупције и у владавини права.

“Превише земаља на Западном Балкану иде у погрешном смеру. И то није случајно имајући у виду чињеницу да Европа тренутно отежава приступање балканских земаља”, оценио је он.

И републикански сенатор Том Тилис, који предводи посматрачку групу НАТО-а у Сенату у писму које је упутио америчком председнику Џозефу Бајдену уочи његовог учешћа на самит НАТО-а у Бриселу прошлог месеца, поручио је да САД морају имати снажно присуство у региону.

У писму, које је поред Тилиса потписала и сенаторка Џин Шахин, као и сенатори Ангус Кинг, Крис Кунс, Џони Ернст и Џон Баросо, указују, да је Балкан регион у којем Русија, како наводе, већ дуго игра дестабилизујућу улогу за државе које теже придруживању НАТО.

“Балкан је рањиво подручје Европе, и иако Украјина мора да заокупи нашу непосредну пажњу, не можемо изгубити из вида овај регион где је НАТО дуго играо кључну улогу у одржавању мира”, поручили су сенатори.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије