Вучић: Донећемо веома оштре мере које ће суштински променити српско друштво

Vučić

Председник Србије Александар Вучић представио је гостујући у Дневнику 2 мере које ће уследити након два масовна убиства на Врачару и у код Младеновца, у којима је убијено 17 људи. Како каже, у питању су „веома оштре мере које ће суштински променити српско друштво“.

„Мере су такве да од сутра узимамо нелегално оружје и муницију – имате месец дана рок, само га донесите и оставите. Јуче смо пронашли у Крњачи у два шаторска крила иза неке зграде, срећа па су на то наишли надлежни државни органи – било је више пушака, 650 метака муниције. Молим људе само да оду у полицију и оставе то“, каже Вучић.

Он истиче да држава очекује да ће на овај начин добити милионе матака због којих ће животи бити сачувани. Они који пак, не буду донели оружје, суочиће се са казнама затвора у случају да га полиција пронађе у нелегалном поседству.

„То ће наћи на велике отпоре, а већ наилази – чак и у време Дана жалости где је оружје проузроковало овакве трагедије. Ми смо имали довољно грађанске храбрости и поштења да кажемо да нешто мора да се предузме. После тога повећавамо казне затвора за нелегално оружје, полиција упада – ако вам се исплати да због три метка добијете 5-10-15 година робије, онда то урадите себи. Глупа одлука онога ко то прихвати“, рекао је председник.

Друга мера је, како каже Вучић, драстично, односно 90-постотно смањење легалног оружја – пре свега кратких цеви.

„По први пут уводимо обавезу да ће они који имају дозволе бити контролисани два пута годишње – добиће позив и у року од 48 сати мораће да се јаве на тест, да видимо да ли сте користили наркотике или нисте, што ће важити и за ловце. Код ловаца се у 99 одсто случајева то не дешава, али ми тиме спречавамо да они који су потпуно неурачунљиви могу да почине овакве злочине“

„Присуство полиције у школама, кључна мера“

Као кључну меру председник наводи присуство полицајаца у школама.

„Биће добро наоружани, добро опремљени и спремни да употребе силу“, рекао је он и осврнуо се на присуство полиције у ОШ „Владислав Рибникар“:

„Био је полицајац пре тога у обиласку, то је њихов посао и таква је процедура, да је био у том тренутку другачије би се све одбијало. Зато повећавамо број припадника полиције за 2.500 нових младих људи, 1.200 више од онога колико нам иде у пензију, да бисмо могли сваку школу да покријемо и родитељима покажемо да могу да осећају већу сигурност. Спремни смо да разговарамо и о ономе што је била идеја многих родитеља да им ставимо КД врата – али, хоћемо ли у сваки тржни центар и парк врата, на сваком месту – то више није живот… Свакако спреман сам да саслушам стручњаке. Није проблем да их купимо за свих 1.800 школа, ако треба“, додао је.

Председник каже да ће се мере безбедности појачати посебно у првом периоду након пуцњаве у школи на Врачару, али и замолио грађане да не шаљу лажне пријаве полицији.

„Имаћемо већи број педагога и психолога у школама“

Вучић је најавио и повећан број педагога и психолога у школама.

„Разговараћемо са друштвима, удружењима, стручпњацима, све мере које они предлажу – прихватићемо“

Упозорио је да упркос свим мерама, не треба да будемо њихови заробљеници.

„Говоримо о ономе што је дугорочно, не смемо себе да заробимо, да будемо заробљеници сопствених мера да се не осећамо више слободно, такве монструозне ствари се дешавају у много развијеним земљама света од нас“, додао је Вучић.

„Дани жалости почели од петка због процедура“

Председник Србије је образложио зашто већ у четвртак није проглашен почетак тродневне жалости, али и прокоментарисао коментаре да је то због утакмице Партизан-Реал Мадрид.

„Морате да добијете црно на бело колико имате убијених, за ким жалите. За то морате да сачекате да се склоне све камере да се не би случајно снимила тела мртве деце, па док се одраде све патолошке анализе, да се и званично прогласи смрт, па тужилац да саопште имена, а онда су се у четвртак прогласили дани жалости. Само смо дан дуже жалили и формално. Да се догодило другачије рекли би ‘Е, Вучић’ није дао Партизану да иде даље“

„Протести погрешан корак“

Председник је истакао да су навијачи и публика на утакмици Партизан-Реал Мадрид у четвртак показали ниво емпатије и одговорности, који пак, нису они који су позвали на протесте.

„То је погрешно. Не говорим то као лидер неке странке – још само мало – то су ствари које се не раде нигде у свету. Размилите хоћете ли да имате политичку стабилност и мир после сваке саобраћајне несреће већих размера. Тако се уноси потпуни хаос у земљу зато што неко неодоговран и недовољно способан“, рекао је Вучић и наставио:

„То нема никаквог смисла и увреда је за жртве и остале. Још нису сахранили децу, а неки су већ почели да говоре о политици“

Како каже, о насиљу су говорили управо они који су га проводили, рекао је Вучић и обратио се истима:

„Да ли мислите да сте када сте у скупштини приказивали насиље и псовке, приказивали ријалити заправо“

„Мислим да је ријалити грозна ствар, али права опасност на мрежама“

Председник инститира на томе да права опасност по омладину вреба на друштвеним мрежама, више него у ријалити програмима – првествено због тога што их млади не прате.

„Ја мислим да је тај ријалити грозан, одвратан, све најгоре мислим о ријалитију. О томе ће надлежни одлучити, само не можете да дозволите један ријалити, а други да зараните. С друге стране, хоћемо ли онда да укинемо Муње, Клан, Калканске врхове, Рамба, Скарфејс и да никада више не погледамо остале филмове – где је граница, само то ми реците? Видимо се у читуљи је сто пута гледанији од било ког ријалитија, а у њему све сами криминалци“

Како каже, много опасније ствари се „ваљају иза брега“, не само на ТикТоку већ и осталим мрежама.

„Каква је разлика између Јутјуба и ТикТока, сутра ћу приказати један снимак са Јутјуба који је урађен као филм. Овај мали дечак је то пратио, као да је индигом пресликано оно што је направио“, рекао је Вучић.

„Тешке политичке одлуке до краја месеца“

Вучић је рекао да је разговарао телефонским путем након што је Бранко Ружић поднео оставку на место министра просвете.

„Разговарао сам и са њим и са Аном Брнабић. Тешке политичке одлуке до краја месеца“

Како каже, пре тога је неопходно сачувати стабилност земље.

„Нисмо ми овде да бисмо бринули о себи и својим фотељама већ да бисмо чували земљу и да би Србија могла да иде напред. Од сутра морамо да почнемо да радимо, деца морају да иду у школе, морамо да живимо слободно и да радимо“, закључио је Вучић и још једном изјавио саучешће породицама жртава у оба масовна убиства.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs