Вучић: ЕУ највећи инвеститор; Мишел: Морамо да засучемо рукаве и убрзамо евроинтеграције Србије

Vučić i Mišel

Председник Европског савета Шарл Мишел и председник Србије Александар Вучић обратили су се јавности након састанка у Председништву. Вучић је напоменуо да је циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ. Мишел је навео да процес евроинтеграција Србије мора да се убрза.

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да европска геополитичка заједница није идеја из Брисела како би се нешто одложило, већ да бисмо заједно одлучивали како да сарађујемо убудуће.

„У пуној мери подржавам да се убрза процес приступања, да га учинимо ефикаснијим, идеја је да европска геополитичка заједница буде платформа на којој би се земље координисале, у случају ковида на пример, у енергетици, безбедности, снабдевању храном, прилика да се редовно на највишем нивоу размењују гледишта“, навео је Шарл Мишел.

Вучић: Циљ Србије је пуноправно чланство у ЕУ, за прва три месеца трговинска размена са ЕУ увећана за 33 одсто

„Разговарали смо о европском путу Србије и ја сам још једанпут истакао чињеницу да је опредељење Србије да буде на европском путу и наш циљ јесте пуноправно чланство у Европској унији“, рекао је Вучић.

Истакао је да то није само емоционално, већ и питање разума и да ће он говорити о ономе од чега сви беже и да је значајна сарадња коју Србија има са ЕУ.

„У робној размени са ЕУ која је износила у 2021. готово 31 милијарду евра, размену роба и услуга која је преко 37 милијарди евра. ЕУ учествује у тој размени са више од 60 посто у Србији“, рекао је Вучић.

Истакао је да за прва три месеца ове године трговинска размена са ЕУ већа за 33 одсто него што је била у претходној години.

„Наша је процена да ће та трговинска размена у наредне три године да иде на преко 50 милијарди евра. То говори о значају ЕУ, држава чланица ЕУ, фабрика које они граде у нашој земљи и извозу који остварујемо, али и о увозу робе из ЕУ, а највећи нам је и извоз и увоз у Европску унију“, рекао је Вучић и напоменуо да је ЕУ највећи инвеститор у Србији са око 67 одсто укупних инвестиција.

На почетку посете Мишел је обишао Научно-технолошки парк на Звездари са председником Србије Александром Вучићем и председницом Владе Аном Брнабић.

Пројекат истраживачке и стартап заједнице финансира Европска унија која донира 41,5 милиона евра и Светска банка која ће позајмити 43 милиона евра, а биће реализован у сарадњи са Фондом за науку Републике Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Уговор о заједничком пројекту за подршку истраживању, иновацијама и предузетништву у Србији потписали су шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и представник Светске банке у Србији Душан Васиљевић.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије