Вучић загрмео са годишњице обележавања „Олује: „Како је могуће да грешком гађате децу и старце? Грешке није било, хтели сте да их убијете!

Obeležavanje Oluje

Централном манифестацијом у Приједору Србија и Република Српска обележиле су годишњицу војно-полицијске операције „Олуја“, током које је избегло је више од 200.000 Срба, нестало њих око 2.000.

У оквиру церемоније интониране су химне Србије и Републике Српске – „Боже правде“ и „Моја Република“, као и минут ћутања за настрадале.

Скупу на главном градском Тргу мајора Карлице присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председник Владе РС Милорад Додик, председници парламената Владмир Орлић и Ненад Стевандић, премијери Ана Брнабић и Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, министри и други званичници Србије и РС.

Обраћање председника Вучића

Председник Србије Александар Вучић обратио се окупљенима и на почетку се захвалио што је толико њих дошао да ода пошту настрадалима и што се нису уплашили претњи које су претходних дана и недеља стизале.

– Последњих дана смо сведоци толико лицемерја у понашању великих сила преманама Србима, да понекад и ми који морамо да водимо рачуна о грађанима, морамо дати одушка сопственим мислима и осећајима – рекао је он.

Почела централна церемонија Дана сећања у Приједору

Подсетио је да су данас били на Петровачкој цести, где су страдала српска деца и указао на лицемерје, говорећи да велике силе користе све изразе али никада неће рећи да је то највеће етничко чишћење на европском тлу од 1945. године на овамо.

Тањуг принтсцреен
– На Петровачкој цести су погинула деца, 28 година размишљам како је могуће да грешком гађате децу и старце, грешке није било, хтели сте да убијете и децу и деке и баке – поручио је он!

– Ово су људи, не кликери и бројеви. Сви они су људи, срца и душу имају, али да анализирамо из њиховог угла и да кажемо „не, не нису људи, бројеви су“. Па како то пре само 30 година је било 700.000 Срба у Хрватској, а данас свега 112.000 по попису који они рекламирају? Па шта се то десило са тим људима? Како нестадоше толики људи? Због чега нестадоше?

– Наше сузе неће имати родитеља сем нас самих, зато ми Срби морамо да се држимо заједно! – казао је Вучић.

Принтсцреен Тањуг
– За људе који не знају, поставили смо мали дрвени крст, на месту где је бака Даринка изгубила своју децу, унуке, место где су погинули деца Невенка, Жарко Рајић, место где су погинули отац и син, Дарко Вуковић. Децу су побили, а сада сам ишао да видим како изгледа то место. 28 година размишљам како је то могуће, да грешком гађате децу и старце. И 28 година касније видите да грешке није било. Немогуће је да сте на онаквом простору направили грешку. Хтели сте да убијете и децу, и њихове деке и баке.

Подсетио је да, поводом оптужнице која је подигнута у Београду у случају ратног злочина на Петровачкој цести, нико из света није рекао, ни из једне земље са Запада, да је српско тужилаштво одрадило одличан посао, и да дечја смрт не сме да буде накажњена.

Тањуг принтсцреен
– Сада видите какви смо ми Срби, а шта раде сви остали. Нико из света није рекао, са Запада нам није рекао „одличан је посао урадило тужилаштво“, не сме дечија смрт да буде некажњена. Ћутали су као заливени. Против мене је кренула општа хајка хрватским и сарајевским медијима, која траје данима, недељама. јел сте приметили да је неко у Србији реагова. Ћуте.

– Данас је Републици Српској тешко, није лако ни због санкција, и зато сам вечерас овде, никада више Србија неће да затвара своје путеве за свој народ, увек ћемо бити уз народ РС, Србија неће уводити санкције – рекао је председник.

Председник је истакао да ће Србија улагати у РС и помагати народу у РС.

– Данас када знамо шта је Јасеновац, када се поносимо својим именом и презименом, када нам деца поново знају шта је Јасеновац и шта је Олуја, хоћу да вам кажем да не схватате колико вас волимо, колико нам значите и колико без вас не можемо. И за крај, за наше крајишнике, неки кажу „изгубили сте територију“, али смо добили вредне и поштене људе, који нам данас доносе медаље са такмичења, који су најуспешнији спортисти, најмарљивији радници, људе који подижу Србију и РС, који никада неће заборавити, али који ће гледати у будућност, који знају шта значи слобода.

– Ми ћемо да градимо нашу земљу, сигуран сам да ћете и ви овде да градите РС, али оно што никад не смемо да изгубимо из вида то је да чувамо нашу највећу вредност, оно због чега нам се диве, а то је наша љубав према слободи. Нема ничега важнијег од слободе. Чуваћемо слободу нашег народа. Увек ћете имати подршку своје Србије. Србија није тамо далеко, већ у свим вашим срцима, као што је РС у нашим срцима, и као што су сви крајишници у свим нашим срцима у Србији и РС. Живела Србија! – закључио је председник Србије Александар Вучић.

Обраћање Милорада Додика

– Био је то удружени злочиначки подухват САД да заједно са хрватском војском која је то једва дочекала, етничко чишћење. На свако немоћно дете, жену, старца, ангажован је по један војник са донираном опремом од стране САД – рекао је он.

Принтсцреен Тањуг
Подсетио је да, када се распадала земља, одласком наших људи командовао је амерички амбасадор у Загребу који није имао срама да се склони.

– То се не може опростити. Учили су нас да о нашим страдањима ћутимо. То је био рефлекс српског народа, тек пре 9 година захваљујући Вучићу, девети пут смо овде да обележимо страдање, да кажемо да нећемо заборавити. Па нам говоре, шта ћете у Приједору? А где да дођемо? Нисмо дошли да омаловажавамо, Бошњаци су обележили своје страдање и мислимо да је то у реду, ко сте ви, Кандићка и Бисерко да нам кажете да ми не можемо? Овде смо да се присетимо свих страдалих – истакао је Додик.

Снажна порука „девојчице из колоне“

Окупљенима се обратила Јована Ђаковић, из породице Дамјанић, која је са осам година имала среће да преживи погром у колони Срба која је 1995. године бежала пред оружаном акцијом.

Принтсцреен Тањуг
Она је између осталог поручила „на Богу је да опрости, ја да заборавим не могу“.

Патријарх Порфирије служи парастос жртвама

– Сабрали смо се овде да се помолимо за нашу браћу и сестре из Далмације, Лике, Баније, Кордуна којима је у лето 1995. године Приједор им је била прва страница спаса током не бивалог по размерама насилног егзодуса нашега народа. Неки су застали и остали овде, неки су наставили даље – рекао је окупљенима патријарх.

Тањуг принтсцреен

– Данас смо сабрани у молитвеном сећању на прогнане, страдале и њихове гробове неопеване. Због тога вас браћо и сестре пре свега и једнио поздрављам именом господа Исуса христа, првог изгнаника и онога који је својим васкрсењем дао смисао сваком страдању – додао је.

Поручио је да је мир највиша вредност, услов без ког немамо људског достојанства.

– Апелујем на све и позивам верске лидере да се чува и изграђује мир међу народима – рекао је на крају обраћања.

Вучић и Додик положили венце на Петровачкој цести

Председници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић полагањем венаца на Петровачкој цести раније у току данашњег дана одали су помен страдалима пре 28 година, када су хрватски авиони гранатирали избегличку колону.

– Никада више нећемо ћутати и заборављати на наше жртве. Како ће нам вредети живот ове дечице коју данас видите овде, ако се не сетимо деце која су на данашњи дан убијена. Учинићемо да они који су криви и одговорни за убијање деце буду изведени пред лице правде. Нека сви наорди који живе у Босни и Херцеговини живе у слози. Живела Република Српска, живела Србија – рекао је председник.

Војна дејства почела у пет ујутру

Војна акција је почела у пет часова ујутро 4. августа жестоким дејствима артиљерије и ракетних јединицана дуж читаве линије фронта. Прва линија одбране Војске Републике Српске Крајине померена је, односно пробијена, на више места, продором у дубину РСК. Онеспособљени су такође системи веза. Сутрадан, 5. августа, око поднева, објављено је да су хрватске трупе ушле у Книн. Тог дана заузет је простор већег дела Далматинске загоре који је улазио у састав РСК – осим Книна, Дрниш, Бенковац, на простору Лике Плашки, али и Дубица у Банији.

Линије код Слуња пробијене су 6. августа. Тиме је простор РСК пресечен. Тог дана заузета је Петриња у Банији. После озбиљнијег отпора, те вечери пала је и Глина.

Војнић, Топуско и Лапац пали су 7. августа. Тог дана у 18 часова Гојко Шушак, тадашњи министар одбране Хрватске, објавио је да је војна акција „Олуја“ окончана.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs