Вучић за Ројтерс: Курти је узрок свих проблема на Космету

Vučić

„Узрок свих проблема на Косову је Аљбин Курти“, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић у интервјуу за Ројтерс.

Он је негирао наводе о било каквој умешаности Србије у инцидент у Бањској, јер „то што се десило свакако није одговарало Београду“.

Вучић је рекао да Аљбин Курти жели да протера Србе са Косова и да кочи компромисно решење неопходно за поправљање односа Београда и Приштине.

– Узрок свих проблема на Косову је Аљбин Курти. Он је тај који је све ово довео – рекао је Вучић.

Председник је рекао да је Куртијево одбијање да формира Заједницу српских општина, тело које би према одредбама споразума Београда и Приштине из 2013. године обезбедило косовским Србима већу аутономију, подстакло тензије које су довеле до насиља у Бањској, пише Ројтерс.

– За нас је позиција на Косову очигледно ужасна, али морамо да будемо уз свој народ, да се трудимо да сачувамо мир – рекао је Вучић и навео да је решење увек у дијалогу.

Он је подсетио да је Београд осудио убиство полицајца у Бањској и додао да ће Србија „покренути поступке пред надлежним правосудним органима“ и истражити осумњичене.

„Која су то кривична дела, то је питање за тужиоца“, рекао је Вучић.

Он је оптужио Косовску полицију да је убила једног од наоружаних нападача „са удаљености од једног метра“, након што се предао, описујући то као „погубљење“.

Тањуг/АП Пхото/Висар Крyезиу
Вучић је негирао наводе косовске председнице Вјосе Османи да је Београд подстицао насиље, рекавши да Србија неће имати користи од тога, јер би то угрозило њену позицију у преговорима са Приштином под покровитељством ЕУ.

– Зашто би ово било од користи за Београд? Шта би била идеја? Да уништимо нашу позицију коју градимо годину дана? Да ово уништимо за један дан? … Србија не жели рат – поручио је Вучић.

Председник је рекао да ће Србија истражити порекло оружја заплењеног након инцидента од стране Косовске полиције.

Такође, навео је да ће Милана Радоичића, који је, према наводима власти у Приштини, присуствовао пуцњави, „позвати тужилац“.

Ројтерс подсећа да Србија сматра Косово својим интегралним делом и, уз подршку бројних земаља, укључујући чланице Савета безбедности Уједињених нација које имају вето, Русију, Кину и пет чланица ЕУ, одбија да призна његову независност. Београд финансира школе, јавни здравствени систем и већину других институција у деловима Косова где Срби чине већину.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs