Вучић и Ескобар: Посвећени дијалогу, применити потписане споразуме

Vučić i Eskobar

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром о актуелним дешавањима у оквиру процеса нормализације односа са Приштином, могућностима за наставак дијалога и проналажење одрживих решења.

Вучић је још једном истакао пуну посвећеност Србије наставку процеса дијалога и решавању отворених питања између Београда и Приштине, са акцентом на потпуној примени до сада потписаних споразума у Бриселу и поштовању међународног права, саопштила је прес служба председника.

Ескобар је изразио очекивање да ће се дијалог Београда и Приштине о свим отвореним питањима и свеобухватној нормализацији односа наставити динамично и конструктивно, што је значајно како за грађане, тако и за свеукупан мир, стабилност и напредак региона, уз брзо окончање преговора.

 

Петковић са Ескобаром: Београд инсистира на формирању ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас у разговору са замеником помоћника секретара за европске и евроазијске послове и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан, Габријелом Ескобаром, да је Београд спреман за наставак преговора, али и да инсистира на спровођењу постигнутих договора, пре свега договора о формирању Заједнице српских општина.

Петковић и Ескобар разговарали су о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, а током разговора било је речи и о питањима регистарских таблица и енергетике, саопштено је из Канцеларије.

Том приликом Петковић је нагласио да је српска страна испунила све кораке из енергетске Мапе пута као и преузете обавезе из осталих споразума, постигнутих у бриселском дијалогу.

Он је саговорнику скренуо посебну пажњу на јучерашњу пресуду коју је на поновљеном суђењу против Ивана Тодосијевића донео такозвани Основни суд у Приштини и којом је Тодосијевић осуђен на годину дана затвора.

Подсетио је такође и на случај двадесетогодишњег Николе Недељковића, који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен на осам месеци затвора.

Оваквим пресудама Србима на Косову и Метохији забрањује се право на мишљење, слободу говора и изражавања и тиме укидају све грађанске и демократске слободе, рекао је Петковић.

„Зато, Београд одлучно захтева пуно поштовање члана 10 Првог бриселског споразума којим се предвиђа да Срби морају бити већина у већу Апелационог суда у процесима који долазе из српских средина на КиМ, на шта су више пута указали и највиши представници међународне заједнице“, истакао је Петковић.

Он је саговорнику скренуо пажњу и на кршења споразума о званичним посетама којима му Приштина забрањује да буде са српским народом у покрајини.

„Упркос свему, Београд остаје суштински заинтересован за очување мира и стабилности на Западном Балкану и апелује да се одлучним политичким и дипломатским средствима спрече сви они који прете дестабилизацијом региона и новим конфронтацијама“, закључио је Петковић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs