Вучић и Раиси разговарали о развоју економске сарадње

AV

Председник Александар Вучић разговорао је јуче телефоном са председником Исламске Републике Иран Ебрахимом Раисијем о билатералним односима и развоју економске сарадње, нарочито у области пољопривреде и трговине, као и у оним доменима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес.

Председник је издвојио области са великим и недовољно искоришћеним могућностима за сарадњу, као што су пољопривреда и прехрамбена индустрија, али и грађевинарство, рударство и енергетика.

Он је замолио иранског председника за договор о дугорочном снабдевању Србије азотним ђубривом, што ће обезбедити стабилност за нашу пољопривреду у погледу једног од најважнијих елемената за даљи развој ове привредне гране, што је председник Ирана прихватио.

Договорено је да ће се разговори и коначни договор на ову тему даље одвијати на експертском нивоу.

Саговорници су као неке од кључних додатних тачака могуће сарадње истакли трговину производима попут кукуруза и других житарица, те говеђег и јунећег меса, али и пласман српског семена и семенског материјала, док се разговарало и о потенцијалима у погледу заједничких инвестиција у области производње механизације и сточне хране.

Вучић је нагласио да Србија изузетно цени принципијелан став Ирана о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и подршку по овом питању.

Раиси је још једном потврдио чврсто опредељење Ирана да настави да развија свестране односе са Србијом и захвалио председнику Вучићу на личном ангажовању на развоју свеукупне сарадње.

Двојица државника су разговарала и о актуелним збивањима на светској политичкој сцени.

Раиси је позвао председника Вучића да посети Иран, што је српски председник са задовољством прихватио.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије