Вучић: Курти јуче извео краткорочан трик јер није спреман да формира ЗСО

Vučić

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Аљбин Курти у Бриселу извео добар, али краткорочан трик, јер је први имао састанак са европским званичницима и понудио да се потпишу сва три документа, јер је знао да Београд неће да прихвати независност Косова и чланство у УН.

„Покушавао је то и раније, а јуче је то било сасвим извесно, али мислим да то не може поново да прође. Курти је имао први састанак са представницима великих сила европских, Француске, Немачке, Италије, и затим шефом Европског савета и Борељом и Лајчаком. И он је њима изнео идеју – хајде да потпишемо сва три документа“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

АДВЕРТИСИНГ

АДВЕРТИСЕМЕНТ
Реч је о другом бриселском и охридском споразуму и последњем предлогу који је стигао у Београд 21. октобра о ЗСО, додао је Вучић.

„Зашто је он то изнео? Зато што је њему било јасно да Србија то не може да потпише јер сам то већ 10 пута рекао, али он зна да лидери великих земаља не знају сваки детаљ и онда је он то покушао да прода. А реч је наравно о трику, јер он није спреман да формира ЗСО уопште“, рекао је Вучић.

Додао је да је Курти знао да он неће да иде испод граница Устава Републике Србије и да неће прихватити независност Косова.

„Реч је о чланству Косова у УН и систему организација, институција и агенција, Унеско и све друго, као и о територијалном интегритету тзв. Косова. Курти је то понудио. Јасно је данас, чини ми се свима, после свега што се јуче догађало, али је то био један трик да би купио време и да би добио још неколико дана“, рекао је Вучић.

Расписивање избора у среду или четвртак

Председник Србије је изјавио да ће расписати изборе у среду или четвртак и да је важно да они протекну у демократској атмосфери, додајући да је важно да људи рационално донесу одлуку какву будућност желе.
Председник је навео да је Куртијевих пријатеља све мање, али да је их и даље много.

„Дакле, Курти мисли да је то идеална прилика да искористи и купи време, да настави даљим прогоном Срба. Никакву другу идеју нема, он не мисли да било шта примени. А ми нисмо лагали ништа. Све што смо рекли је истинито“, рекао је Вучић.

Поручио је да је Србија спремна да примени баш то што је рекао када су представили тзв. велике петорке били у Београду.

„Све друго, као што сам говорио у парламенту, што се не тиче директног или индиректног признања независности Косова, њиховог чланства у УН или систему организација и агенција УН и онога што се тиче такозваног територијалног интегритета Косова. Ми ћемо то да радимо, али он неће да уради ништа. Ја мислим да је то прилика да људи у Европи и свету не само да виде, већ да неки који су се правили до сада да не виде, да неће моћи више да се праве да не виде“, навео је Вучић.

„Неке земље из окружења тражиле санкције за Србију“

Рекао је да су неке земље из окружења данас тражиле да се уведу санкције Србији због догађаја у Бањској, али да од тога нема ништа и да то није прошло на Европском савету.

„Били су покушаји неких из нашег окружења да говоре о мерама против Србије, покушали су и да акт у Банском двору окарактеришу као терористички акт, али није могло да прође на Европском савету. Дакле, ја сам захвалан свима који су очували међународно право и који су тиме чували, рекао бих, и регионалну стабилност овде на Западном Балкану, наравно индиректно или директно помогли и позицији Републике Србије“, рекао је Вучић.

Додао је да, упркос томе што је јуче био изузетно тежак дан, грађани Србије могу мирно да спавају.

„Наставићемо да чувамо стабилност, наставићемо да помажемо нашем народу на КиМ који живи у ужасним околностима, буквално под терором режима Аљбина Куртија. Мислим да наша политичка позиција, уколико се будемо понашали доследно, одговорно и у складу са преузетим обавезама, увек чувајући наше националне и државне интересе, мислим да ће позиција Србије у наредном периоду, после ужасних месеци и дана за нас, наставити да јача“, поручио је Вучић.

Додао је да сви у Европи знају његов став и да га је више пута рекао председнику Француске Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу у разговорима.

„Никада га нисам крио, али јуче сте могли да чујете, Аљбин Курти је мене оптужио да нећу да потпишем. Ништа од тога није лако, јер наравно они су морали да понуде потпис, иако им је. некима од њих макар. било јасно о чему се ради и какав је то Куртијев трик. Ја сам поновио, ако мислите да је то једноставно да кажете пред председником Европског савета, шефом Европске уније, Борељом који је њихов министар“, рекао је Вучић.

Додао је да то није било лако рећи пред најмоћнијим људима Европе какви су Макрон, Шолц и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

О платама медицинским сестрама и лекарима

Вучић је изјавио да ће плата медицинским сестрама, са повећањем од 1. јануара, бити 680 евра, а лекарима специјалистима 1.259 евра, и истакао да бројке и у свим другим областима потврђују колико је сада боља ситуација него пре.

Вучић је истакао да је 2012. године плата лекарима специјалистима била 596 евра тако да је повећана за више од 110 одсто, а медицинским сестрама 286 евра док је сада виша за 138 одсто.

„Није ни то довољно, али јесте много боље“, нагласио је Вучић.
„Ја сам пред њима рекао да постоје ствари које ми хоћемо и које су неопходне за очување мира и стабилности, а постоје ствари које нити могу нити хоћу и то сам им рекао у лице. Размислите ко би то могао да уради и да ли би могао да уради“, рекао је Вучич.

Додао је да је у глави имао Устав Србије и грађане Србије, а да је истовремено желео да идемо даље и да постижемо компромисе, да разговарамо, јер зна да нам није у интересу да губимо главе у међусобним сукобима, већ да чувамо мир и наставимо да разговарамо.

„Видели сте данас у изјавама Шолца, Макрона и свих других лидера да смо макар донекле успели у томе“, закључио је Вучић.

Најавио је ових дана очекује високу посету из ЕУ, која ће боравити и у региону.

„Верујем да ћемо наставити разговоре. Нама је ЕУ кључни партнер, ми држимо и чувамо односе са другим партнерима, али наравно да је ЕУ наш најзначајнији партнер и зато верујем да ћемо наставити сарадњу, упркос томе што су се многи понадали не само из нашег окружења, већ и неки из наше земље, што је срамота, да ће Србија бити кажњена и радили на томе да буде кажњена. Плашим да ће опет остати кратких рукава“, поручио је Вучић.

Додао је да је будућност у сарадњи и добрим односима, а не у санкцијама.

„Ако МУП не буде био способан да обезбеди сигурност на северу Србије, донећу одлуку о делимичном ангажовању војске“

Вучић је навео да ће донети одлуку о делимичном ангажману војске на обезбеђивању северне границе Србије, уколико МУП не буде био способан да обезбеди сигурност грађанима Србије због обрачуна мигрантских шверцерских група.

„Ја сам данас рекао, није први пут да сам разговарао са министром унутрашњих послова. Ја имам поверење у српску полицију и српске полицајке, али сам данас рекао министру (Братиславу) Гашићу. Или ћете да урадите ствари које морате да урадите, или лепо кажите да то нисте у стању да урадите. Склоните се, увешћу војску и то ћемо да рашчистимо, похапсимо и сместимо иза решетака док сте рекли кекс“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинарке о обрачуну миграната у на Хоргошу у којем су три особе убијене.

Председник је нагласио да на основу Устава Србије има право да донесе такву одлуку.

„И завршићемо то у 24 сата. И више им никада на памет неће пасти да се тако понашају и да користе територију Србије за међусобне обрачуне. Шта да раде људи у Хоргошу, шта да раде људи у Кањижи, шта да раде људи у Суботици? Наравно су забринути. Разговарам и са Иштваном Пастором. Тамо имате Србе и Мађаре подједнако. Шта да раде људи на салашима? Шта да раде људи у пограничном појасу? Нема ко да их штити, него кад чујемо да су тројица убијени, онда се појави велики број полицајаца“, рекао је Вучић.

Он је додао да су сличне одлуке доносиле и друге земље у окружењу када су се суочавале са сличним ситуацијама.

„Уводили су многе друге земље војску, дакле, од Мађарске, Аустрије, кад је било потребно, и свих осталих. Кад будем увели војску, онда ћете да видите како ће и ти шверцери, криминалци, мигранти наоружани аутоматским пиштољима, пушкама положити оружје. И како ће да нестану са тог подручја у једном дану“, нагласио је председник Србије.

Додао је да ће се држава постарати на један или други начин да обезбеди сигурност грађанима на северу Србије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs