Вучић на отвореној седници Владе Србије: Одговорни за проблеме у снабдевању струјом ће морати да сносе последице

Otvorena sednica

У овом тренутку у Србији је 0,38 одсто потрошача електричне енергије односно 1.800 домаћинстава без напајања, што значи да 99,62 одсто има струју, рекао је председник Србије Александар Вучић данас на отвореној седници Владе Србије којој осим њега и свих министара присуствују и директори јавних предузећа и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић. Он је рекао да ће одговорни за проблеме у снабдевању морати да сносе последице.

Премијерка Ана Брнабић је навела да ће за следећу седницу Владе, која је заказана за четвртак, надлежна министарства припремити предлога закључка о умањену рачуна за домаћинства која су због тренутне ситуације дуже од једног дана били без струје.

Алудирајући на тврдње како је рекао политичких противника да је снег изненадио службе, председник Србије је рекао да нико није био изненађен и да су путари добро обавили свој посао. Међутим, додао је, проблем је у ономе што нам се десило у енергетском систему, рекао је председник уз констатацију да су . Електромреже Србије перфектно обавиле свој посао.

“Колико смо грешака ми направили треба да сагледамо и да видимо које су неопходне мере за даљу будућност. Морамо да видимо како и на који начин можемо да поднесемо велики терет. Оно што нам се догодило у енергетском сектору је на неки начин колапс. За људе који не знају Електромрежа је велики систем, који је функционисао перфектно и четитам вам на томе. Имали смо проблем само у Лјигу, али то су пролазне временске непогоде. Изванредно обављен посао. Са Електромрежом Србије нисмо имали проблем, уложили смо велики новац”, навео је председник.
Како је додао, за обнављање далеководне мреже у Србији је потребно уложити 700 милиона евра.

“Комплетан систем нам је испао, јер у ЕПС-у нису водили рачуна колико угаљ може да буде мокар, и зато Обреновац није имао грејање неко време. Срећом брзо смо реаговали. Брзо се реаговало и финсијским путем, али је штета за Србију велика. Када нам се искључи термоелектрана у Новом Саду ми морамо да уведемо гас. Ми ћемо огромна финансијска средства да плаћамо до понедељка, тада очекујемо стабилизацију система. Ноћас би требало да буде укључено више ТЕНТ-а, а то значи већу стабилизацију”, додао је.

Он се обратио и Милораду Грчићу, генералном директору ЕПС.

“За наше грешке одговорни ће морати да сносе последице. Очекујем Грчићу твоју реакцију зато што сматрам да ми који обављамо јавни посао можемо да грешимо, али код тако крупних ствари степен одговорности мора да буде много виши. Верујем да смо се разумели око личне и сваке друге одговорности”, рекао је.

“Јасно ми је и разумео сам”, одговорио је Грчић на отвореној седници Владе Србије

Вучић је навео да би од понедељка цела Србија требало да нема проблема са струјом, и додао да је једини проблем до сада био недостатак снабдевања угљем, али како каже, то је унутрашња ствар која ће се решавати у ходу.

“Ми имамо гас, али веће количине можемо да набављамо само на берзи. Сада када нам је потребно шест милиона кубних метара гаса, ми то можемо да купујемо само на берзи где је цена већа. Срећом, имамо вишак новца па можемо да решавамо овај проблем”, додао је председник.
Он је додао да се Душан Бајатовић из Санкт Петербурга вратио незавршеног посла у погледу додатних количина гаса.

“Бајатовићу, вратили сте се из Петербурга необављена посла. Проблем је, Бајатовићу, што годинама нисмо урадили проширење Банатског Двора. Великом брзином смо трошили количине одатле”, рекао је Вучић, али је изразио наду да ће нам Руси изаћи у сусрет.

“Комплетан систем испао због пропуста ЕПС”

Он је изразио уверење да ћемо зиму проћи боље од других земаља у регону.

“Намера нам је да купимо све што можемо од капацитета термо и хидро да бисмо гарантовали безбедност Србије у будућности, јер комплетан систем нам је испао зато што у ЕПС-у нису водили рачуна о томе колико је угаљ мокар. Увозили смо енормне количине електричне енергије. Сам сам погрешио што сам слушао да нам не требају термокапацитети, заправо нам они баш требају”, рекао је председник.

Европи у овом тренутку, додао је, недостаје 100 милиона кубних метара гаса “и буквално ће се смрзавати”.

“Ми ћемо се извући с тим да будемо спремнији, да нам угаљ не буде мокар, све то ће нас пуно коштати, а зима није ни почела”, рекао је Вучић.

Потпредседница Владе и министарка рударстава и енергетике Зорана Михајловић је навела да ће угаљ и у бућности бити даљи проблем.

“Највећи проблем је угаљ. Потребно нам је хитно инвестирање у електромреже Србије. Морамо да се окренемо и куповини капацитета ван граница и у то мора да се укључе сва министарства”, рекла је.
Директор ЕПС Милорад Грчић је истакао да је Обреновац јутрос добио грејање и да је циљ да до викенда сви блокови који нису у функцији буду на мрежи.

“У плану су и даље анализе. У 21. веку, став стручњака који су разговарали са мном, је да не треба бежати од нуклеарних електрана. Постоје мале, контејнерског типа, без нуклеарног отпада. Оне се дубоко закопавају, век трајања је 30 година и мењају се. Период за њихову изградњу је две плус пет или две плус седам година, зависи од произвођача. Ових две године су период пројектовања, остале су период изградње”, додао је Грчић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин се обратио као члан Крзиног штаба за ванредне ситуације и указао на то да је проблем што је шумски простор око далековода није чишћен годинама и замолио да се у оквиру буџета предвиди новац за чишћење.

“Укидање просторног плана Лознице”

“У складу са оним што сам рекао у Горњим Недељницама, сутра ће Скупшитна Лознице донети одлуку о укидању просторног плана који је већ донет па ћемо другачије да разговарамо и са Рио Тинтом и са свима другима у будућност. Надам се да ће грађани да схвате да смо слушали њих, посебно када ти протести готово да не постоје, а не политичаре. Наше је да их слушамо и чујемо и да разговарамо са њима”, рекао је Вучић.

Проблеми с Приштином

Председник је навео да је добио информације да на Косову и Метохији неће бити одобрено одржавање референдума 16. јануара.

„Имамо све више проблема на КиМ. Приштина је донела одлуку и обавестила нас неформално да нам неће дозволити одржавање референдума 16. јанура. Покушаћемо да разговарамо са Бриселом да их убеде да се омогући грађанима српске националности да гласају“, казао је он.
Вучић је указао да Приштина одбија сваку врсту дијалога, разговор и чак и готови споразум о несталим особама, као и сваку помисао да примене Бриселски споразум, посебно када је реч о Заједници српских општина.
Иако наше власти пуштају њихове званичнике, формалне, неформалне да улазе на територију централне Србије, понашамо се, каже, одговорно и озбиљно, а они не пуштају ни Петра Петковића, ни друге да уђу на КиМ. То, констатовао је, наилази на све већу осуду међународне заједнице, али не довољно.

„Забринут сам шта могу да буду будући потези Приштине“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је приметно да су Загреб и Приштина на најистакнутији начин, али и делови политичког Сарајева исказују незадовољство и прате брзину напретка Србије, јачање њене финансијске снаге, али и снажење војске, са жељом да то не иде том брзином.

„За нас је важно да се држимо наше политике поштовања Дејтонског споразума, интегритета БиХ, али и РС“, рекао је он.

Вучић је указао да је Србија помогла четири најсиромашније српски насељене општине, три у РС, и једна у Фередацији – Костајница, Дубица, Невесиње и Дрвар – шест милиона евра, и да ће сада бити упућено додатних шест милиона евра.

„То је огроман новац за те четири по броју становника мале општине. Србија ради и гради од школа до домова здравља у свакој општини на територији РС, то је наша помоћ. Србија жели мир, стабилност, поштује међународно право. То што тражимо од других важи и за нас“, истакао је он.

Вучић је указао да и у Србији мора да гради још боље односе са бошњачким комшијама.

Председник је нагласио да се противи било каквим санкцијама против било кога у Републици Српској, те да ће предложити Влади да изађе са таквим ставом, поручујући да више никада неће бити блокада на Дрини.

Србија, уколико је Влада са тим сагласна, неће доносити одлуку о увођењу било каквих санкција било коме из Републике Српске, навео је он.

Отварање Кластера 4 – одлична вест

Седницу Владе, другу тематску, отворила је премијерка Ана Брнабић, уз захвалност председнику Вучићу што је прихватио позив да учествује. Она је навела да је данашње отварање кластера одлична вест за Србију.

“Ово што смо данас успели заједнички је успех, отворили смо четири нова поглавља, читав Кластер четири. Република Србија је једина земља из региона која је добила позитиван сигнал ЕУ. Спремам се за отварање кластера пет. У овом тренутку имамо 22 поглавља отворена од 35”, рекла је премијерка Брнабић.

Председник Србије је рекао да је у питању значајан сигнал ЕУ Србији на европском путу, али и сигнал да се овде добро ради.
“Ми смо једина земља у региону који су данас овако нешто постигли. Жао ми је због Северне Македоније и Албаније, јер су и они овако нешто заслужили”, казао је Вучић.

Он је навео да је отварање кластера гаранција да је Србија на добром путу.

“Колико је важна животна средина, важна је и енергетика. Надам се да ћемо ускоро да причамо о затварању поглавља”, додао је.

На дневном реду седнице су три теме: ситуација у региону, енергетска криза у Европи и свету и извештај са одржане међувладине конференције у Бриселу.

Поред свих министара у Влади и премијерке Ане Брнабић, седници присуствује и гувернер НБС Јоргованка Табаковић, као и директори свих јавних предузећа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs