Вучић: Нећемо да клечимо и молимо, то је била агресија

Aleksandar Vučić

Нећемо да клечимо и молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале и никада нећемо заборавити што сте нашој малој земљи и нашем великом народу урадили, поручио је синоћ у Краљеву председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији рекао да је пре тачно 23 године кренуо бруталан, језив, злочиначки, ужасан, нељудски напад на једну малу земљу.

– На малу земљу која тешко да је некоме нешто скривила, та мала земља никога није напала, ничију територију било које друге земље није угрозила. Та мала земља и велики народ хтели су само да буду свој на своме, да чувају своја огњишта, и ништа више. Али неки други, њих ни мање ни више 19 великих, највећих, најмоћнији, јаких, најјачих, силних, најсилнијих, су сву своју храброст, бахатости, осионост, ароганцију желели да покажу на једном малом непокореном народу као што је био српски, нагласио је он.

Рекао је да им није било довољно то што су овом народу чинили годинама пре тога, већ су свом својом машинеријом, политичком, медијском, економском, а затим и војном насрнули да убију душу тог народа.

– Наш народ није ни знао шта га је снашло. Наши су људи не верујући да је могуће да на крају 20 века неко буде тако брутално нападнут од великих јунака. Замислите какво је то јунаштво 19 на једног. Када кажу да су бранили мир, свет, што не добисте зелено светло од УН, Савета безедности, што не легализовасте своју силеџијску одлуку, запитао је Вучић.

Како је рекао те силеџије њих 19 нису само тукле једног већ и када је тај један пао, и када су му деца уплакана пала на земљу, наставили су да га шутирају.

– Хоћете да после тога сваке године клечимо пред вама и да вам се извинимо што сте нас тукли и што сте нам тукли нашу децу, да би разумели оправданост вашег иживљавања над једном малом земљом и једним поноситим народом. Нећемо да клечимо и молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале никада нећемо заборавити што сте нашој малој земљи и нашем великом народу урадили, поручио је Вучић.

Осврнуо се на то што је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао да агресију НАТО-а никад неће моћи да опрости, приметивши да са њима морамо да разговарамо, али да никада нећемо моћи да заборавимо.

– Они су данас једини на Косову и Метохији који би требало да брину о безбедности Срба, морамо да разговарамо, да гледамо у будућност, али како да заборавимо, упитао је Вучић и прочитао имена свих жртава које је само Краљево дало, које су, каже, убили они, који себе називају “најбољима, најмоћнијима, најсилнијима, најјачима и најснажнијима”.

– А, моје питање за њих је да ли вас је мало било 19? Што само вас 19? Што вас још није било против само једне мале, непокорене земље и једног бројчано малог, а великог и поностиог српског народа, поручио је председик Србије.

Истакао је да ће Краљево увек памтити своје жртве, а Србија их никада неће заборавити.

Навео је и да је НАТО током агресије погодио 2.436 кућа у Краљеву и околини, 1.220 станова, у згаришта претворио 12 школа, седам здравствених станица, 24 привредна објекта, и два вртића…

Како то гротескно звучи, када поновите њихове речи и синтагме, измисљене само да би се оправдали, да се хвале и церекају над судбином тог једног који беспомоћно лежи док га 19 јунака туку. Називали су то колатералном штетом…, указао је председник Србије.

Посебно је нагласио да се данас обележавају 23 године од почетка НАТО агресије на нашу земљу – агресије, термин који су нам бранили да кажемо годинама и деценијама, а што, поручио је, више никада нећемо да кријемо.

– Агресија на суверену државу, оснивача Уједињених нација, а без одлуке УН. А, данас се н сећају тога, а и кад се сете – боље да се не сете, јер када се сете, видите да нису случајно то направили, да није била грескска, како смо се надали, већ су планирали, и задовољни су, указао је Вучић.

Зато је наша молба – пустите нас бар 24. марта, да тај један дан жалимо за хиљадама људи које сте убили, да тај један дан у години можемо да чујемо вашу тишину, ућутите на један дан и не вређајте наше жртве, покажите поштовање према слободном и слободарском народу, поручио је председник Србије.

Вучић је поновио да је наша обавеза да градимо културу сећања, за шта су, додао је, више залужни из Републике Српске, али смо, каже, заједно у свему томе.

– Никада више нећемо бити раздвојени по том питању, увек ћемо бити заједно у сећању на трагедију нашег народа и на дивне ствари у историји, јер смо један народ. Можемо у колико год држава да живимо, ми смо један народ који никада нећете моћи да раздвојите, нагласио је Вучић.

Увек ћемо да говоримо истим, српским језиком и користимо најлепше српско ћириличко писмо, додао је он.

Вучић је рекао се током обраћања осврнуо и на вечерашње сведочење Бојане Жарчанин која је изгубила ногу током НАТО бомбардовања, а имала је тада само 14 година и која је сада мајка петогодишње Дуње.

– Нису марили ни да узму живот. Нисте неки јунаци, ја вам то казем из Краљева, срца непокорене Србије. Нисте уплашили ни насу Бојану, нашу јунакињу. Она је родила дивну малу Дуњу, она данас има пет година, мала Дуња живота, Дуња слободе, Дуња непокора, Дуња српског срца, Дуња српске будућности.

Никада вам нећемо дати нашу Дуњу ни нашу слободу. Нити ћете српско срце успети да сломите. То вам вам народ са трга у Краљеву и свих тргова поручује, рекао је Вучић.

Он је указао и да су тешки дани пред нама.

– Неки неодговорни људи покусавају да нас увуку у замку и клопку, да нас натерају да им одговоримо као што заслузују. Једино могу да казем: Нисмо их се много уплашили, ни њих ни оних силеџија који их подржавају, поручио је Вучић.

Он је истакао да је за њега највазнији од свега мир, да то сви треба да знају и цела Србија, а да је за то казе молио и благослов од српског патријарха.

– Све што будемо могли из петних зила и срца због будућности народа даћемо да сацувамо мир, истакао је Вучих.

Он је поручио онима који мисле да ће да протерују и убијају српски народ да морају да знају да се то неће догодити.

– Неце се догодити јер Србија није џак ни канта за ударање. Србија је земља поносног и сназног народа, цуваће слободу сназно као и мир, истакао је Вуцић.

Он је рекао да на крају жели да поручим свима у свету као неко ко се јос неколико дана налази на целу непокорене слободарске Србије и свима који воде ратове, који нападају и који се бране да је мир највазнији, да чувају животе свог народа и своје деце.

Грађане Србије Вуцић је замолио да буду јединствени.

– Вас народе молим да будемо заједно и цувамо Србију, јер немамо другу отадзбину. Имамо само једну једину, најлепсу слободну , слободарску и непобедиву Србију, рекао је Вуцић.

Он је захвалио свима што су се синоћ окупили како би показали колико нам је стало да се негује култура сећања и да се никада неће заборавити жртве НАТО агресије.

– Нека живи Дуња живота, нека живи Дуња слободе, нека живи непокорена Србија, поручио је Вуцић на крају обраћања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије