Вучић: Неће бити промене цене струје и гаса за грађане

Vučić

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да неће бити промењена цена струје и гаса за грађане.
Вучић је, за Пинк, казао да је са привредом одложено до 31.децембра, и да ће се гледати да им се да најповољнија цена струје и гаса после тог датума.

Он је објаснио да је цена струје нижа само у Грузији и Украјини, док је Бугарска на нивоу Србије, а у целом нашем региону је значајно већа.

Пренео је да је на данашњем састанку са представницима енергетског сектора, најпре био љут, а учесници као покисли, али да су разговарали нормално о краткорочним и дугорочним циљевима, шта су ствари које нису урађене од 1984., шта је негде успешно урађено, шта треба да се припреми за идући период.

Ништа није једноставно и лако како људима изгледа. У неким другим земљама само чујете повећана је цена гаса за 40 одсто. У Немачкој је скочила 28 одсто, у Северној Македонији одмах 10 одсто за грађане, а за индустрију много више. Ми се овде боримо да то не променимо ни током зимског периода када се троши више“, истакао је он.

Вучић је казао да настоји да решава проблеме који су се нагомилали деценијама.

Рачунајте да Грчић више није на месту директора ЕПС-а

Председник Вучић рекао је вечерас да грађани могу да рачунају да је Милорад Грчић више није на месту директора ЕПС.

Вучић је, за ТВ Пинк, упитан што није поднео оставку директор ЕПС Грчић, рекао да он чека да се поново успостави систем.

Пошто наш народ воли да види да лете главе. Рачунајте да Грчић више није на том месту. Он чека да се поново успостави систем. Рачунајте да је поднео оставку пре три, четири дана, објаснио је он.

За св.Николу бићу у Костолцу

Председник Вучић најавио је вечерас да ће за светог Николу, своју славу, посетити копове и термолектрану Костолац и бити са рударима.

Рекао је да су закључци састанка који је јутрос одржао са представницима енергетског сектора и члановима владе:

“Замолио сам рударе Колубаре да сада ископавају 75.000 тона дневно нових откопа, да од Нове године скидамо 20.000 тона са депоније односно одлагалишта, да бисмо имали колико је могуће, јер нећемо имати ниједног тренутка пуну снагу због нижег квалитета угља, да мањом количином квалитетнијег угља из Дрмна пребацујемо 3.000 тона за Обреновац да бисмо мешали са мање квалитетним угљем”.

Председник је додао да ту има и додатни проблем, а то је велика потрошња мазута, како би се очистиле машине.

Тако да се сада троши мазут за месец дана више него за годину дана, уз то што мазута нигде нема да се купи, напоменуо је Вучић.

Рекао је што се тиче цена да наша држава то тренутно може да издржи, али да је веома важно да задржимо термо изворе и уз раст обновљивих извора Србија мора да решава питање реверзибиле и балансирања енергије.

Вучић је скренуо пажњу да је веома компликована и тешка ситуација, као у филму “Савршена олуја”, која се сада дешава у енергетском сектору у свету, као и у нашој земљи. Поручио је грађанима да рестрикција струје неће бити, али да зато за њега и за све друге из тог система више нема ни слава, ни Нове године, Божића и других празника, да би грађани могли да имају довољно енергената и топле станове.

На неке људе сам љут, јер нису обезбедили да угаљ не буде толико влажан и мокар, рекао је Вучић и додао да пре свега мисли, како је рекао, на “генералног директора (ЕПС-а), али и на све друге у систему”.

“Готово сам сигуран да неће бити рестрикција”, поручио је Вучић и додао да је држава све урадила да код нас не дође до рестрикција.

“Ми причамо отворено и хоћемо заједно да решавамо проблеме са грађанима, јер хоћу да видим и учешће и критику грађана, као и да они сами виде колико је то важно за нас”, навео је Вучић.

Додао је да га нико није обраћао пажњу када је причао цени енергената и недостајућим количинама

“Сви кажу да имамо довољно, е па сада се испоставило да немамо довољно, чим крену хладни дани и већа потрошња. Ми не можмео да подмиримо своје потребе када је реч о електричној енергији”, навео је Вучић.

Каже да није све у проблему квалитету угља, пошто се за тај проблем зна годинама.

Вучић је рекао да морамо да решавамо питање прикопчавања обновљивих извора енергије, како ту не би трошили више енергије него што их користимо.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs