Вучић: Нисам видео Рамин предлог о ЗСО, Рама: Развлачење са тим питањем је стратешка грешка

Rama i Vučić

Председник Србије Александар Вучић састао се синоћ у Београду са председником Владе Албаније Едијем Рамом у Београду, а на заједничкој конференцији за медије рекао да су разговарали о свим регионалним питањима, Берлинском процесу који ће се 17. јула одржати у Тирани, а Србија је поздравила ангажовање Албаније и лични допринос албанског премијера да се то и оствари.

„Увек смо подржавали активности у оквиру овог веома корисног регионалног формата и сматрамо да ће он допринети даљој сарадњи, унапређењу процеса помирења и превазилажења проблема из прошлости“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је ниво трговинске размене између Србије и Албаније од 2015. до краја 2022. значајно увећан, што се такође поклапа са иницијативом Отворени Балкан.

„Та иницијатива је донела огромне користи за свакога од нас и верујем, пре свега за наше грађане. Мислим да та иницијатива може у будућности да допринесе даљем зближавању народа и бољем животу и стандарду „, рекао је Вучић и наставио:

„Говорили смо и о неретко различитим погледима о ситуацији на КиМ, али мислим да би било нефер и неконректно да то износим у присуству албанског премијера“, истакао је Вучић.

Вучић: Нико нормалан не жели нове сукобе

Албански премијер Еди Рама захвалио је на гостопримству председнику Вучићу и рекао да су опсежно разговарали о даљој сарадњи две земље, али и сукобили мишљења која нису увек иста.

„До сада смо стекли такву навику да директно размењујемо мишљења на један отворен начин и да се слажемо да се не слажемо и да се не можемо договорити око свега, али да дати све од себе у корист око оних циљева који морају бити циљеви сваког у нашем региону“, рекао је Рама и додао да је њихова дужност да „мир буде загарантован“.

„Како бисмо могли да направимо опипљиве резултате потребни су нам тренуци попут овог, тренуци који су овако специфични са тензијама које су присутне на северу КиМ, ми избегавамо да јавно да не бисмо погоршали ситуацију, али имамо прилику да лично разменимо мишљења“, додао је.

Одговарајући на питања новинара о ситуацији на КиМ, Рама је рекао да „нико не сме да потцени ризик од ескалације тензија“.

„До те тачке када ћемо се наћи у ситуацији да наоружани покрети могу да крену и ураде нешто што ми ни на који начин не бисмо дозволили. То би нас довело до ситуације која је можда упоредива са Донбасом где би се створила територија у оквиру региона што би довело до незамисливих размера. Данас је још могуће контролисати ситуацију и са јасно дефинисаним тачкама у циљу деескалације које је одредила међународна заједница и да се оне примене без постављања питања ‘шта ако’. Мора да се дође до заједничког становишта, да оно превлада и да се процес дијалога настави“, истакао је Рама.

Вучић је рекао да се „нико нормалан не радује новим националним рововима и могућности било каквих сукоба“.

„Нисам случајно рекао ово нико нормалан“, рекао је он и наставио:

„Не само да хоћемо и желимо мир, већ и на томе радимо, колико год то било тешко за нас. Знам да ће и у Тирани, и у Приштини ће да постоје они који ће видети Србију као зло и као крвица за било шта. Само хоћу да ви знате да је у Србији веома, веома тешка ситуација по том питању, нећу да говорим колика је тежина проблема са којим се суочавамо, каква је реакција српског народа на КиМ и оно што нам остаје јесте да учинимо све да сачувамо мир“

На питање да ли постоје шансе да се врати дијалогу са Аљбином Куртијем, рекао је да никада није имао проблем да разговара са Куртијем и да је у свим разговорима учествовао 11 година.

„Питате када ћу ја са Куртијем да се видим, а не знате ни када ће они који су му много ближи да се виде са њим“, рекао је Вучић и додао да се труди да се нађе мирно решење и да наши народи могу да живе боље и имају бољи стандард. „За мене је најважније да сачувамо мир и радимо на економском расту“, истакао је Вучић.

Рама: Развлачење успостављања ЗСО грешка

Албански премијер је још једном напоменуо да је његов предлог Нацрта статута ЗСО „позитиван допринос усмерен да се постигне позитиван утицај на сам процес“.

„Ово што је стављено написмено на папир је предато кумовима француско-немачког плана, немачком канцелару, председнику Француске и шефу Европског савета. На њима је да га прочитају или не прочитају, узму или не узму на разматрање. Ја га сматрам позитивним доприносом и сматрам да је развлачење са процесом успостављања ЗСО стратешка грешка и исто је стратешка грешка да се и даље развлачи са успостављањем услова за грађане Србије да спроводе своја верска права и да црква функционише у оквиру Устава Косова. Сматрам и да је инститирање на томе да се остане у општинским зградама са полицијским снагама и градоначелницима који су у условима бојкота, такође грешка и то сам рекао јавно“, истиче Рама.

Председник Србије је на то рекао да је једини надлежан да представља Нацрт Статута Заједнице српских општина на КиМ – српски Управљачки тим, а не било какви „кумови“, и нагласио да се у Србији кумовима не зову они који вам намећу одређене одлуке.

„То нису никакви кумови, никад Француска и Немачка, нити било ко други, већ српски Управљачки тим, у складу са првим Бриселским споразумом и свим оним што је постигнуто до августа 2015. године“, рекао је Вучић одговарајиући на питања новинара на заједничкој конференцији са албанским премијером Едијем Рамом.

Вучић је истакао да не постоји нико други у складу са позитивно правним прописима ко је дужан да представи нацрт Статута и ко је дужан да учествује у целом процесу прављења Статута, изузев српског Управљачког тима.

Додао је и да „није видео“ Рамин предлог о Нацрту статута ЗСО.

„Нисам видео тај предлог, а морам да вас упутим на Бриселски споразум, и морам да вас упутим чак и на оно што је био план Француза и Немаца, који нам јасно говори да ЗСО мора бити заснована на ономе што је прихваћено и потписано у Бриселу 2013. и 2015. године“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинанаре са Рамом одговарајући на новинарско питање поводом Раминог предлога статута ЗСО и да ли је било који предлог прихватљив осим онога што је предвиђено Бриселским споразумом.

Вучић је рекао да је преговарано готово две и по године о томе.

„Вођени су тешки разговори и преговори и са Хашимом Тачијем и са Исом Мустафом када су ставили параф на принципе што ми и данас само тражимо ништа више и ништа мање од тога. Само ставите у статут принципе и све оно због чега делује и начин на који треба да делује ЗСО и то је то“, истакао је он.

Он је рекао да су Срби прихватили и све остало – регионалну полицију и судство, и учествовање на изборима и многе друге ствари чак и цивилну заштиту коју су неки после прогласили за терористичку групу.

„Дакле суштина је у томе да ЗСО мора да буде формирана, требало је да буде формирана пре 10 година и више, али очигледно није било довољно воље да се то учини. Нисам видео тај предлог“, рекао је Вучић.

Албански премијер посетио је раније данас Сарајево и Подгорицу, а јуче је боравио у Скопљу и Приштини. Рама се налази у посети региону у оквиру припрема за Берлински процес којим ће Тирана председавати у октобру.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs