Вучић обишао Дољевац! Председник најавио: “Уложићемо више од милион евра”

Aleksandar Vučić

Председник Србије Александар Вучић започео је други дан посете Нишавском округу састанком са руководством Министарства одбране и командним кадром Војске Србије у ширем саставу.

Председник стигао у Дољевац

Вучић се захвалио окупљеним грађанима, а онда саопштио добре вести:

– Уложићемо више од милион евра за реконструкцију школе.Пуповац ће да добије свој трг, а оно што је важно да ће бити уређено водоснабдевање. То ће бити решено. Урадићемо и канализацију за сва места у општини Дољевац – рекао је председник грађанима.
– Знам да има још много тога да се уради, и пензије и плате ће брже да расту. Данас смо овде да видимо шта још можемо да урадимо за вас. Бескрајно вам хвала што сте ме доћекали у овако великом броју по овако лошем времену, Живео Дољевац живела Србија! – рекао је Вучић.
Бошко Алексић (9) свирао за председника

Деветогодишњи Бошко Алексић дочекао је председника Вучића у Јавној библиотеци, а потом засвирао на клавиру.

Вучић му је честитао и рекао да родитељи треба да буду поносни на њега и да треба да буде најбољи.

– Феноменалан си Бошко, све најбоље – рекао је Вучић дечаку.

Председник се потом уписао у Књигу утисака Јавне библиотеке у Дољевцу.

Реконструкција библиотеке почела 2017. године

Према речима председника општине Дољевац Горана ЛЈубића, на згради библиотеке је урађен први спрат који није постојао раније, подигнут је кров, а урађена је и биоскопска сала.

Библиотека је првобитно изграђена 1979. године, а 2017. је почела њена реконструкција која је сада завршена, а да пре тога ништа није урађено.

У згради библиотека је и музичка школа у Дољевцу за коју су, како је рекао председник општине, већ интересовање показало 400 деце.

У библиотеци се налази 60.000 књига од којих су неке веома ретке.

У плану је, каже председник општине, да се уради још расвета и бина, за шта је Министарство културе одобрило 2,5 милиона динара.

“Корнети” из Русије

Председник Србије Александар Вучић рекао је да већ пре краја ове године очекује да у Србију из Русије стигну противоклопне ракете „корнет“, што ће значајно оснажити Војску Србије.
Вучић је рекао да очекује и значајне набавке по питању опремања и наоружавања војске у 2022. године, а поготово у периоду од 2023. до 2025. године.

Посебно, како је указао, треба да појачамо противваздушну и ловачку авијацију, као и ловачко-бомбардерску авијацију.

Вучић је навео да је данас разговарао са најважнијим људима из Министарства одбране и Војске Србије о војно-безбедносној и економско-политичкој ситуацији у региону и свету са потенцијалним последицама у будућности на угрожавање безбедности Србије и њених грађана.

Он је оценио да се компликује безбедносна ситуација у целом свету, као и региону, и да Србија зато мора даље да развија и додатно снажи своје војне капацитете како би Војска Србије била довољан одвраћајући фактор.

Улагање у Ниш

– Када погледате буџете градова онда видите да су сразмерно величини. Када погледате Ниш, за годину дана ће имати повољнију ситуацију него Крагујевац и сигуран сам да ће буџет Ниша бити већи него што је био. Питао сам све време људе да дају нешто што може да донесе паре у Ниш, нисам чуо за Сајам, али је он потребан Нишу јер је до Ниша најлакше доћи из сваког места у региону. Морају да долазе идеје и пројекти. Цена свега у Нишу расте и скаче, пред Нишом је добра будућност. Оно што бих волео да видим овде су две ствари, покажите већу бригу и разговарајте са свима, саслушајте људе. Данас су плате веће него што су биле, Ниш и даље није на нивоу републичког просека – нагласио је председник.

Блокада и наставак протеста

– Није важно који ће број људи да буде и нисам ни заинтересован да говорим о томе. Све што су тражили испунили смо јер смо слушали народ. Не интересује ме да било шта кажем, 3. априла ће народ да одлучи. Народ је видео да бринемо, да знамо о чему је реч, а што се политичких протеста тиче то је сад њихова борба – истакао је председник.

 

Обавезан војни рок

Вучић је присуствовао приказу вежбе јединица Војске Србије на положају Лисинац – рад дивизиона самоходних топ хаубица.

Након војне вежбе, председник се обратио грађанима.

– Оно што је важно, под један, компликује се безбедносна ситуација у целом свету, под два, компликује се и у региону и сходно томе Република Србија мора да снажи војне капацитете како би војска била довољан одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора. Оно што јесте предлог то су огромна улагања у наредном петогодишњем плану – рекао је председник.

Председник је говорио и о обавезном војном року

– Имамо проблем са тим, неколико је отворених питања али немамо одлуку. Под један, свакако да би за војску то било спасоносно лаи имамо безброј проблема. Ако пресечемо па кажемо да важи од 2005. годишта, то је до 38.000 момака на годишњем нивоу, ми то не можемо да прихватимо. Капацитети су на нивоу до 10.000. Новац нам је најмањи проблем, али има доста проблема са којима се суочавамо. У сваком случају оснажићемо нашу армију, морамо да имамо још 5.000 војника на годишњем нивоу. Наша војска је неупоредиво снажнија него што је била – објаснио је председник.

 

– Захтеви Војске су оправдани. Они имају одређене стратегијске одлуке шта морају да прате у региону. Они су тражили огорман новац. На све ово што смо дали прошле године, треба да додамо на годишњем нивоу, мимо плата, још 700 милиона евра. То су неномрално велике паре. Реч је о страховитом снажењу војске. Нисам ништа обећао, али поподне долази Синиша Мали, па ћу са њим да прођем све, да видим шта можемо да урадимо.

Осим противваздушне одбране осматрали смо стање ловачке авијације – рекао је председник Вучић и додао: Данас сте на вежби могли да видите, ово је наших руку дело, за буквално пола сата смо скратили време припреме дејства. То су убитачне хаубице, то је производ српске одбрамбене индустрије – рекао је Вучић.

Председник је најавио да ће бити одређених измена стратегијских докумената. Он је подсетио да је дугорочна политика Србије војна неутралност.

– Оно што је за једну земљу важно јесте да има решена три елемента, да обезбеди сигурност и границе своје земље, тиме и сигурност за грађане. Да енергетски обезбедите земљу, и да имате довољно хране и воде за будућност – истакао је председник.

Цена гаса

– Биће велики ломови у региону и Европи због цене струје и гаса. Данас је 1250 долара на берзи на 1.000 кубних метара, то је 4,5 пута више него што ми данас плаћамо. Морате да имате у виду да имамо ограничене количине које су ограничене од раније. Имали смо вишак струје јуче, имали смо довољно струје и продали смо одређену количину од 499 евра по мегават сату, нас је коштало 52 евра, десетоструко скупље смо продали. На тржишту нема струје. У региону, купују на дневном нивоу по 50, 60 одсто потреба – објаснио је председник.

Вучић је присуствовао приказу вежбе јединица Војске Србије на положају Лисинац, рад дивизиона самоходних топ хаубица.
Неке од предности Самоходне топ хаубице у односу на старију верзију су, веће манерванске могућности дивизиона, скраћено је време припреме извршења артиљеријског гађања, са 40 на свега два, три минута. Повећан је домет, пуњење је аутоматско, а радом изблиндираних кабина чланови посаде су заштићени.

– Наставићемо да улажемо и снажимо српску војску – поручио је данас у Нишу председник Србије Александар Вучић.

Ту поруку је на инстраграму објавио председник Вучић, који се у Нишу састао са руководством Министарства одбране и командним кадром Војске Србије у ужем саставу.

 

Састанку у касарни “Мија Станимировић” у Нишу присуствовао је и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић.

На крају другог дана посете Нишавском округу, председник ће посетити Дољевац, где ће обићи библиотеку.
Вучић је започео посету Нишавском округу јуче и то обиласком реновиране Основне школе “Иван Вушовић” у Ражњу, након чега се састао са представницима месних заједница те општине.

 

Председник се у Нишу састао са председницима свих општина Нишавског округа, а након тога обишао је прехрамбену индустрију “Yumis”.

Вучић је јуче у изјави медијима казао да ће за Нишавски округ из текуће буџетске резерве бити издвојено 600 милиона динара, а од тога само за град Ниш 450 милиона динара, док ће Дољевац, због кредита који је раније узет, добити 40 милиона динара.

Ражањ, Мерошина и Гаџин Хан, како је казао председник, добиће по 20 милиона динара, а Сврљиг и Алексинац по 15 милиона.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs