Вучић објаснио значај “Отвореног Балкана”: Односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму

AV

Председник Србије Александар Вучић отворајући данас самит иницијативе “Отворени Балкан” у Београду поручио је како према његовој оцени од успеха овог пројекта зависи колико ће земаља које су чланице ове иницијативе успети да осигурају своју добру економску будућност , али истовремено и да он учврсти мир и стабилност у региону.

– За нас је ово од изузетног значаја јер од тренутка када смо основали ову иницијативу чини ми се да никада није било више пажње и енергије усмерене на успех самог пројекта. Чини ми се да од успеха овог пројекта зависи колико ћемо успети да осигурамо добру економску будућност наших земаља, али истовремено да учврстимо мир и стабинот у региону – рекао је он.

Позвао је све политичке актере, власт и опозицију у све три земље да разумеју значај пројеката и помогну да се уради нешто велико за будућност.

– Када ово будемо урадили у потпуности ће свима бити јасно какви су резултати инцијативе – истакао је он.

Вучић је подсетио да је ово први самит “Отвореног Балкана” од отварања приступних преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ.

– Верујем да су, колико смо могли и Србија и сви остали, помогли остварењу тог циља. Надамо се да ће инцијатива даље доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност која је од великог значаја да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за земље и цео регион – објаснио је он.

Оценио је да досадашњи прогрес није био мали, али и додао да не може рећи да су задовољни и темпом, јер, каже, чини му се да је могло брже.

– Успостављање зеленог коридора за превоз намирница на граничним прелазима довео је до раста трговине у овом сектору за 17 одсто, а отварање наменских возних трака скратило је досадашње вишесатно чекање на 10 до 15-так минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама – рекао је он.

Нагласио је да ће надлежни органи наставити са напорима да се смањи чекање робе и путника на граничним прелазима, а Србија ће наставити да ради на модернизацији инфраструктуре на прелазу Прешево, где ће бити додате даље две траке.

Изразио је наду и да ће још успешније тећи примена усаглашених докумената, као што су фитосанитарни сертификати.

– Документа која данас потписујемо су резултат наше опредљености да сарадња достигне још већи ниво – подвукао је он.

Вучић је указао да Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевнаја основним животним намирницама унутар Отворног Балкана предвиђа да када нека од три земље донесе одлуку о забрани неке намирнице то се неће односити на остале чланице иницијативе.

Оперативни план у области цивилне заштите, је, каже, наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021., додао је он.

Вучић је указао да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности, као наставак претходно потписаног Меморандума из области културе од јула 2021. чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд Отвореног Балкана за филмске професионалце.
Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље.

Рекао је да је оснивање радне групе за превенцију криза, посебно важно, пред долазећу зиму.

– Знамо колико нам се приближавају тешка јесен и зима, иако су сви у не лакој ситуацији, једни другима ћемо моћи да помогнемо и олакшамо стање – казао је Вучић.

Изразио је задовољство што су три земље организовале међународни сајам вина, којим су, каже, показали да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да направе и организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винских кућа, али и најпознатјие светске винарије, промовишући главне градове и наше земље.

Захвалио се посебно премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара БиХ, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит и поручио:

– Ви нисте наши гости, ми смо чини нам се толико везани и потребни једни другима што показује и учесталост наших сусрета, да верујем да ћемо без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, да ће моћи да развијамо даљу могућу сарадњу.

Истакао је да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

– Када се сетим првог сусрета после 70 година када смо се сусрели Рама и ја, тај сусрет је био препун, рекао бих, и вишка политичке енергије и негативне страсти, а данас су пријатељски. Наши винари, пословни људи све боље разумеју једни друге, све је више туриста. Са Северном Македонијом и када смо имали одређене проблеме били смо блиски, а данас најближи и немамо ниједно отворено питање. Имамо најбоље односе у историји Србије и Северне Макеодније и верујем да ћемо бити довољно паметни да их одржимо у деценијама пред нама – рекао је он.

Вучић је истакао да ће то све допринети напретку целог региона и изразио уверење да ће већим заједничким радом и трудом бити могуће да се убризга још већа снага у овај величанствени пројекат.

– Ово је ваша друга кућа и молим вас да се тако осећате – поручио је албанском и северномакедонском премијеру.

– Хвала свима вама који сте овде и надам се и верујем да ћете неки од вас бити у будућности домаћини. Хвала пријатељима и из ширег региона, што желе да чују о чему је реч у оквиру иницијативе и желе да граде пријателство са нашим землајма и регионом у целини – казао је он.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.