Вучић: Плашим се да ситуација на Косову и Метохији измиче контроли

Vučić

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ гостујући на дневнику РТС из Њујорка да се плаши да ситуација на Косову и Метохији измиче контроли.

„Не знам шта ће све бити, али кад вас доведу у ћошак морате да се браните свој својом снагом. Ми ћемо да се боримо, да штитимо своју земљу. Ми другу земљу немамо. Косово и Метохија је део Србије по Резолуцији 1244, ми тога да се одрекнемо нећемо, предаје каквим данас сведочимо неће бити и гледаћемо да заштитимо наш народ“, рекао је Вучић.

Додао је да је, поводом ситуације на Косову и Метохији, одржао консултације са министром одбране, министром унутрашњих послова и начелником Генералштаба Војске Србије, те да ће седница Савета за националну безбедности бити одржана у наредних седам дана.

Он је претходно у изјави медијима навео да Србија предузима све што је у њеној моћи и жели да искористимо сва политичка средства у заштити интереса српског народа, рекао је медијима Александар Вучић, председник Србије који се налази у Њујорку на заседњу Уједињених нација.

„Интензивно водимо разговоре са међународним представницима за КиМ. Предузимамо све што је у нашој моћи. Добро знамо шта нам је посао и какав нам је посао заштита интереса нашег народа. Позивам све да реагују, да ураде све што је у њиховој моћи да Срби могу да опстану на простору КиМ. Ја сам о томе обавестио, о свему што се збива и шпанског премијера, иначе искреног и великог пријатеља Србије. Разговарао сам поново и са Шарлом Мишелом и са многим представницима ЕУ. Надам се да ће добро разумети наше поруке“, рекао је Вучић.

Он је потврдио да ће тражити сазивање хитне седнице Савета безбедности УН,а накнадно је у изјави за РТС прецизирао да 1. октобра Бразил преузима председавање Саветом безбедности, да се након тога очекује и седница о Унмику и да ће тада тражити термин за седници Савета безбедности о Косову.

Вучић је навео да је после данашњих хапшења Срба на Косову сасвим јасно да је после претње да ће Срби да пате и да плате, Аљбин Курти кренуо у једну од последњих операција у широј акцији етничког чишћења Срба са Косова и Метохије.

„Данас су ухапшена још тројица Срба, а објашњење да је неко неког малтеретирао на неком гробљу пре 24 године је толико страшно да речи немам“, рекао је Вучић за РТС и додао да међународне заједнице не очекује осуде, јер ће „увек бити све стране“, али да је овим Курти показао да ће да оствари своје претње.

„Многима се неће свидети оно што ћу говорити у УН“

Вучић је најавио да ће се сутра после 17 часова по нашем времену обратити Генералној скупштини УН и да ће говорити чињенице које се, уверен је, многима неће допасти и да ће главна тема његовог говора бити принципи међународног јавног права.

„Нисам сигуран да ће било коме да се свиди. Сви се позивају на принципе, а користие их у складу са својим потребама. А да ми данас говорите како је територијални интегритет и суверенитет једне земље најважнији, а немате принципе када се руши територијални интегритет Србије. Само ми тражимо да како се поштује у Украјини, да се поштује и код нас, а то је територијални интегритет Републике Србије. Биће интересантно, ја сам узео и извадио од претходна два дана све што су говорили, од председника Бајдена који је имао веома добар говор, усагласио бих се с њим, само да није имао другу праксу када је реч о Србији. Хоће ли за нас бити касно или не то је већ друго питање“, навео је Вучић.

Рекао је да ће можда и говорити дуже од предвиђених 15 минута и да неће дозволити да га прекину.

Он је на РТС навео да је на радном ручку који је у Њујорку организовао шеф европске дипломатије Жозеп Борељ главна тема било питање увођења санкција Русији, али да је он рекао да Србија има своје ставове и своју политику.

„То је била главна тема, сви су ми држали придике. Прво су ми пријатељи из Европе очитали лекцију по том питању, мушки сам поднео. Рекао сам да имамо своје ставове и своју политику“, рекао је Вучић за РТС из Њујорка на питање да ли су на јучерашњем неформалном ручку помињане санкције и да ли је на састанцима које је још имао било притисака на Србију да их уведе Москви.

Коментаришући за РТС изјаву Косовског министра унутрашњих послова Џељаја Свечље да ће бити ухапшен уколико покуша да уђе на Косово без одобрења Приштине, Вучић је рекао да њега више интересује реакција Запада по том питању.

„Ћутали су на то да ће Срби да пате и плате. Више ме брине то што ћуте на хапшење Срба доле. Свечља је, заједно са Куртијем, већ покушавао да унизи мог сина, али у томе није успео. Страшан је грех кад неко хоће да оде у своју светињу на литургију или да разговора са својим народом. То је прави разлог за хапшење некога и довољно говори о њиховој демократској природи и онима којих их подржавају. На крају ћемо да видимо ко ће кога да ухапси. Наш народ неправилно језички каже ко се задњи смеје, најслађе се смеје. Мени до осмеха у овом тренутку није, али видећемо ко ће задњи да се смеје“, поручио је Вућић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs