Вучић: Поред све неправде, да чувамо мир и нашу децу

Vučić

Морамо да сачувамо живот Србије и Републике Српске, а наш највећи интерес, поред све неправде коју нам наносе свакодневно, је да сачувамо сачувамо мир и да имамо деце, да нам се више никад не понове страдања, попут оног у Јасеновцу, поручио је јуче председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, обраћајући се у Доњој Градини, на обележавању Дана сећања на жртве злочина НДХ у Јасеновцу, приметио да је у том логору страдало више Срба, Јевреја и Рома него што је свих народа заједно страдало на осталим стратиштима у бившој Југославији , од 1941. наовамо, али да данас о томе нико не говори, нити је спреман на то.

“Говорили се о томе на Западу, тамо где није нарочито популарно причати о жртвама српског народа? Наравно да не. И онда долазимо до теорија да ми Срби “не умемо“ да продамо сопствено страдање, јер нам је лош маркетинг… А, то није питање маркетинга, то је питање нације и будућности нашег народа”, рекао је Вучић.

Та будућност, указао је, биће много тежа од садашњице, јер данас живимо у миру, лепше него што бисмо желели да признамо, осим што нам не дају да будемо слободни, своји на своме, да сами доносимо одлуке, већ се, каже, свакодневно мешају, покушавају да нас промене, да будемо онакви какви су они, покушавају да нас терају да се извињавамо и за шта нисмо криви, док се они ни за шта извинити неће. Подсетио је да је пре неколико дана, на венцу који је један од западних изасланика поставио на споменик Србима, Јеврејима и Ромима, писало како ће увек бити посвећени и давати пијетет хрватским жртвама.

“Замислите да је неко други то урадио, па у Аушвицу одавао почаст немачким жртвама, или на неком другом месту онима који су били џелати… Он човек не зна, а на крају, шта га се и тиче, то је протоколарна дужност, али да ли сте чули после тога мало “извини“”, указао је председник Србије.

Ниједно мало “извини” нисмо добили, као ни у Бањалуци, због стотина хиљада убијених људи који нису били Хрвати, који су били џелати, подвукао је Вучић:

“Јер када говорите против Срба, онда можете све и све је дозвољено”, рекао је Вучић.

Каже да нас чека не лака будућност, јер све што је другима дозвољено, Србима је забрањено.

“Погледајте како последњих дана и недеља говоре о поштовању међународног права, о томе како мора да се чува територијални интегритет и суверенитет држава, и како је страшно када се он гази. Осим ако је та држава Србија, онда је богоугодно да га газите, а сви који се залажу за територијални интергритет су људи прошлости, који Србију и регион воде у сукобе и немире, иако ниједан сукоб нису изазвали и само желе да међуародно јавно право важи за све…”, указао је Вучић.

Подсетио је на НАТО агресију 1999.године, када је 19 земаља напало једну малу Србију, која никога није напала, никога окупирала, није погазила међународно право, и све то без доволе Савета безбедности УН.

“И било вас је баш брига када сте убјали српску децу, 82-оје њих. Они нису били деца, него грешка, наша Милица, Бојана, Сања и остала деца били су колатерална штета… Када се негде другде нешто дешава – то је страшно, а када се дешава српској деци, то је богоугодно…”, поручио је председник Србије.

Како је рекао, не говори о свему томе да би кукао и жалио се, јер зна да сви осећају као и он, већ зато што морамо рећи како ствари стоје.

“Морамо да сачувамо народ, од нових сукоба, да чувамо мир и нашу децу, да нам се никад више не понови да у Дубици од 1945. до 1952. немамо војника, јер су нам семе затрли у Козари… Морамо да сачувамо живот Србије и Републике Српске, наш највећи интерес, и поред све неправде коју нам наносе сваки дан, је да сачувамо мир и да имамо деце, која ће да знају да немамо никог другог, али имамо једни друге”, рекао је Вучић.

Поручио је свима у Републици Српској да имају Србију и српски народ, а ми у Србији имамо наш народ, у Српској, у другим државама, додајући да је наше да не угрожвајући било чији територијални интегритет, чувамо себе и свој српски род.

“Да се поносимо српским родом, да нам нико више никада и да никоме не дозволимо да нам забрани да се дичимо нашим презименима, од личких и херцеговачких до оних из источне Србије, различитим, а истим, из српског рода. Да чувамо српски језик, ћирилично писмо, да не дозовлимо никоме да нам отме СПЦ, коју би свуда да деле”, указао је Вучић.

Поновио је да се увек мора чувати мир, а да другима треба да опростимо, и према њиховим жртвама покажемо пијетет, иако они никада неће показати исти пијетете према нашим жртвама, јер се и по том питању разликујемо.

“Да покажемо да смо људи, али да никада не газимо по сопственим жртвама, да не заборавимо Пребиловце, Јадовно, Јасеновац, Крагујевац, Краљево.. да нам се не догоди оно о чему је Хегел говорио – да нас историја учи да из историје никада ништа нисмо научили”, поручио је Вучић.

Вучић је казао да морамо да знамо све шта се догодило да нам се не би поновило, да нам се не би догодило да о највећем стратишу на југоистоку Европе, записано и у Јад Вашему, данас о томе нико не говори.

„Да их је срамота да положе цвет или бирају друштво с ким ће то урадити. Они који су убијани овде убијани а то су Срби, Роми, Јевреји, нису бирали друштво. Једино су Бога молили да умру што пре јер је смрт била боља и преча од живота. А њима је тешко да положе цвет јер им се не свиђа друштво“, казао је он.

Вучић је казао да није тачно да зло постоји зато што добри не говоре ништа против тога, јер су сви добри ућуткани камом и маљем.

„Зашто су убијали хиљаде деце и зашто и данас не може да се говори о томе ? Зато што су убијали пре свега српску децу. Не може да се говори што, ма колико се ми трудили да покажемо добру вољу, јер никада српски народ неће бити толико мали и слаб колико желе неки други. Никада Срби неће бити довољно мали, а Србија није довољно слаба да није претерано наоружана и сувише милитаризована“, указао је он.

Вучић је казао да је ово јединствен логор по томе што су људи правили сапун, и нагласио да се најтежи злочин, геноцид, који је овде вршен, не сме никада заворавити и да о томе морамо говорити.

„Неће нико други да говори о Јасеновцу, то морамо ми. Не зато што ће неки други рећи да се није догодио, већ што ће да ћуте о томе, јер у Јасеновцу су страдали највише Срби, а Срби нису народ до којег им је стало“, поручио је он.

Вучић је истакао да је „зашто“ питање које оставља у њему простора да покуша да објасни зашто смо били криви да заслужујемо метак, бомбу, камен, маљ,…

„Говоре да не живимо у прошлости, али када говоре о свим другим народима и жртвама увек ће рећи да је неопходна култура сећања. Само ви немојте да се сећате јер је то повратак у прошлост, а када говоримо о другима то је повратак у будућност“, пренео је он.

Вучић је, указујући да нема личног страха ни због чега, јер је све што је желео у професионалном смислу остварио, рекао да морамо знати да нисмо довољно бројчано велики народ и да морамо да се сачувамо.

Ако не будемо сачували наш народ неће сутра имати ко да прича о свој неправди, лицемерју и злочину, указао је он.

„У тој будућности морамо урадити све да останемо живи и невини, да не дозволимо нашу ни туђу крв на нашим рукама, да за разлику од њих поштујемо право, елементарну правду и морал. Покушаћемо да останемо нормални, у лудило које нас окрузује. Инсистираћемо на ономе што је данас забрањено, а то је бављење собом, тражећи мир за себе и све око нас“, рекао је он.

Вучић је казао да Срби желе да добра воља и оно што је најважније мир, превладају над овим просторима.

Међутим, додао је да је тешко поверовати у жеље оних који су убијали српски народ.

„Зато сам захвалан што заједнички обележавамо наше празнике и дане нашег страдања, и световне и духовне благдане. Што заједнички гледамо како да пронађемо начин да опстанемо, да сачувамо свој српски народ ма где живи, а да никога не угрозимо и повредимо“, казао је он.

Вучић је истакао да су Јасеновац и његове јаме највећи српски град после Београда и зато је наша обавеза да о њему знамо све и објавимо све.

„Ако заборавимо наше жртве, не покажемо поштовање према туђим, с учим ћемо пред Милоша. Ми уз јунаштво морамо да негујемо и чојство, а чојства нема без памћења“, закључио је председник Србије.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs