Вучић: Прилив страних директних инвестиција у Србији 3,4 милијарде евра, све више азијских

Vučić

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Руми након свечаног отварања новог аутопута у пуном профилу од Руме до Шапца, у дужини од 24,6 километара, да прилив страних директних инвестиција (СДИ) закључно са првом декадом октобра износи 3 милијарде и 420 милиона евра, као и да се променила структура СДИ, да је више азијских инвестиција него што је то било претходних година.

„Са првих десет дана октобра имамо 3 милијарде и 420 милиона евра страних директних инвестиција (СДИ), прошле године је био рекордни прилив СДИ који је износио 4,4 милијарде евра и надам се да ћемо то успети да достигнемо до краја године“, рекао је Вучић.

Објаснио је да се променила структура СДИ, да је више азијских инвестиција него што је то било претходних година, да је већи проценат азијских у односу на европске инвестиције, иако су европске и даље доминанте.

„Мењају се ствари, полако тај точак иде више ка Азији, ка Кини, Јапану, Јужној Кореји и мислим да је важно да то наши грађани знају“, истакао је Вучић.

Рекао је и да ће земља у будућности више морати да се ослања на своје реке и да ми као држава морамо да урадимо све што је потребно како би их направили више пловним.

„То је за нас најефтинији саобраћај. Мораћемо да се орјентишемо и ослањамо више на реке како би биле у сваком тренутку пловне, као и на одређене луке у региону“, рекао је Вучић током вожње аутобусом до краја моста преко Саве.

Како је нагласио речни саобраћај је за нас од пресудног значаја за развој, као и логистички центри и претовар робе из оних делова где нам река није пловна у возове камионе и друго и да нам је зато поред оног логистичког центра у Батајници потребан још који, као што би био један у Шапцу и Сремској Митровици који би нам уштедели новце.

Он је нагласио и да ће се држава трудити на све начине да уколико на светском тржишту дође до даљег скока цене нафте и деривата да заустави раст цена на домаћем тржишту, пре свега дизела.

„Упркос светској енергетској кризи, у Србији није стао ниједан пројекат“

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да, упркос светској енергетској кризи, у Србији није стао ниједан пројекат.

Како каже, не само што пројекти нису стали, већ се потписују и нови, али смо то све могли да радимо и брже.

„Гас је за десет дана скочио са 380 на 495, а струја поскупела са 110 на 144 евра по мегавату. Говорим о ономе што нас кошта кад купујемо. Притом немамо тржне вишкове.“, навео је Вучић.

Према његовим речима, топлана у Костолцу требало је да буде завршена у септембру или октобру, а сада је питање да ли ће бити готова до децембра.

Како каже, чак и да се прикључи и у јануару, опет ће бити олакшање за наше термоенергетске капацитете.

„Бринем за цену нафте и дизела. Бринем се за санкције Русији које могу и нас да погоде. Увек са зебњом чекате зиму, иако сте се добро припремили. Имамо 66 дана резерве дизела, који је нама суштина, јер 82 одсто је потрошња дизела – читаво здравство, војска, полиција. Свега 18 одсто је бензин, а имамо резерве за 74 дана. Резерве гаса су 690 милиона кубних метара. Никада толико нисмо имали“, изјавио је Вучић.

Председник је истакао и да је Србији проблем направила такса која је изгласана у бугарском парламенту, која би нашој земљи драматично подигла цену гаса коју морамо да плаћамо, за додатних 100 евра по 1.000 кубних метара гаса.

Како каже, он и председница владе Ана Брнабић покушаће да разговарају са бугарским државним врхом да то не важи за Србију.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs