Вучић, Рама и Ковачевски у Верони на Међународном сајму вина

AV

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Верони где ће заједно са премијерима Албаније и Северне Македоније Едијем Рамом и Димитром Ковачевским посетити Међународни сајам вина „VINITALY 2023“ на којем ће се представити и бројни излагачи из земља чланица инцијативе Отворени Балкан.

Тројица лидера, након сусрета, посетиће „VINITALY 2023“ и са министром спољних послова и међународне сарадње Италије Антонијем Тајанијем обићи заједнички штанд на којем ће вина представити излагачи из Србије, Албаније и Северне Македоније.

Како је раније за Тањуг најавио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, вински сајам „Винска визија Отвореног Балкана“ представиће се на највећем светском сајму вина ВинИталy у Верони од 2. до 5. априла, пред више од 25.000 купаца из целог света.

На штанду Опен Балкан који је организовала ПКС на сајму у Верони представиће се више од 200 етикета најбољих вина из Србије, Северне Македоније и Албаније. Од укупног броја, 90 етикета је из Србије из 41 винарије.

Вина на Опен Балкан штанду представиће врхунски сомелијери три земље, а биће организован и мастерклас на коме ће бити представљене аутохтоне сорте Балкана.

Чадеж је подсетио да је ПКС пре шест месеци покренула иницијативу да се на том престижном сајму ВинИталy представи највећи регионални вински сајам – „Винска визија Отвореног Балкана“, што ће, како је додао, нашим винарима омогућити нове послове.

Очекује се, навео је, да ће купци са сајма у Верони посетити и Београд који ће од 16. до 19. новембра бити домаћин регионалног сајма вина и
престоница винске индустрије у нашем делу света, а где ће моћи да пробају најбоља вина из Србије, Северне Македоније и Албаније.

Према његовим речима, ове године на ВинИталy очекује се рекордан број учесника – посетилаца, излагача, и купаца – увозника, дистрибутера и њихових асоцијација из Европе, али и из целог света – од САД, Централне и Јужне Америке, преко Африке до Азије.

Чадеж је подсетио да је председник Вучићу заједно са председницима влада Северне Македоније и Албаније покренуо иницијативу да се прошле године организује први сајам вина „Визија отвореног Балкана“, који је, како је, нагласио прошао одлично.

„На нама је да промовишемо тај сајам у свету и да направимо што више послова. Разговараћемо са највећим светским купцима како би они дошли у Београд и учинили га местом на коме се праве добри послови за винаре“, навео је председник ПКС и додао да ће наступ на сајму у Верони нашим винарима отворити могућности за нове послове.

Додао је да ће се разговарати са највећим светским купцима како би они дошли у Београд и учинили га местом на коме се праве добри послови за винаре, рекао је Чадеж Тањугу.

Први „Wine Vision by Open Balkan“ организован је у септембру 2022. године, на иницијативу лидера три земље, када је представљено више од 350 винарија – готово 400 излагача са дестилеријама из више од 20 земаља.

Забележено је око 35.000 посетилаца, међу којима више од стотину професионалних купаца из региона и света – дистрибутера и увозника, затим представника HOREC сектора, велетрговаца и малопродајних ланаца заинтересованих да прошире продајни асортиман винима из Србије и региона ОБ.

Посетио је да су стотине излагача са свих континената вец́ најавили учешц́е и изразио уверење да ће манифестација увелико надмашити резултате прошлогодишњег сајма.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs