Вучић свечано отворио Прокоп: „Београд добио модерну железничку станицу, биће то потпуно други град“

Aleksandar Vučić

Са железничком станицом, Београдом на води, свим што је урађено, од 2028. године када крене прва линија метроа, Београд ће потпуно бити други град, а биће и другачија земља, рекао је председник Србије Александар Вучић на свечаном отварању Железничке станице Београд центар у Прокопу.

Председник је са званицама погледао изложене фотографије онога што је урађено и појаснио како су текли радови. Уједно је најавио и нове планове за Прокоп.

„Станица Прокоп ће имати директну везу са ауто-путем што је изузетно важно“, рекао је он.

Најавио је и увођење шатл-воза који ће највероватније ићи према Сајму и спајати станице метроа са станицом Београд Центар.

„Ми смо наставили изградњу са, неки ће рећи, невеликим кувајтским кредитом од 20 милиона. Онда још 61,2 милиона, кроз различите радове од 2014. до 2016, па од 2016. до 2022, па онда још додатних 15 милиона за ову станичну зграду. Имаћемо и шатл воз, који ће ићи највероватније према сајму. То ће бити дужине 900 метара само, али желимо да направимо то на најбољи могући начин“, рекао је Вучић и истакао да ће спајањем са метроом, Србија бити потпуно другачија земља.

Као потенцијални проблем види искључиво паркинг простор, за који каже да би требало да буде већи.

Међутим, нагласио је да је важно да људи виде резулате.

„Имали смо могућност доношења храбрих одлука, јер није било мучења у коалицијама и кохабитацијама, где се не зна ко пије, а ко плаћа“, навео је Вучић.

На питање да ли ће можда бити пројеката који ће бити обустављени у Србији због ситуације у свету, рекао је да то нико не може да гарантује, јер има све више проблема на глобалном нивоу.

„Синиша је увек оптимистичнији, када је реч о финансијама. Све је тежа ситуација у свету. За нашим оружјем и муницијом је навала, као алву за џабе да делимо. Сваког дана је све више проблема у свету. Не можете идеално да живите ако имате рецесију у Немачкој“, навео је председник током обиласка нове зграде.

Подсетио је да су ММФ и Светска банка прогнозирале Србији у 2024. години раст од три одсто, а после 3,8 одсто, док за Европу очекују раст од 0,4 до 0,8 одсто.

„Убрзано се приближавамо резултатима земаља које су много развијеније од нас. Каква ће бити ситуација у свету, нико не може да предвиди“, навео је Вучић.

Председник је потом, током званичног говора рекао да је ова власт успела да заврши Прокоп после више од 50 година јер је „имала већу подршку народа“.

„Могли смо да будемо храбрији, јер смо имали већу подршку народа, нисмо се препирали са партнерима у власти и опозицији, имали смо јасну већину и могли смо да доносимо храбре одлуке коју су Србију вукле напред“, нагласио је Вучић у обраћању.

Истакао је да су то урадили наши млади људи, који су наша највећа снага и изразио очекивање да ће Србија током предстојеће изложбе Експо 2027. успети на најбољи начин да се представи, као и своје младе, образоване и паметне људе.

Поручио је да Прокоп није само железничка станица и да добра железница треба да допринесе развоју свих делова земље.

„Већ радимо пругу Ниш – Брестовац 23 км која ће бити за брзину од 120 км на сат, а радимо 108 км између Новог Сада и Суботице, пругу за брзину до 200 км на сат, која ће бити готова до краја 2024. године. Тада ће се до Суботице путовати сат и 10 или 15 минута. За годину или годину и по када заврши Мађарска свој део, стизаће се од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута, а до центра Беча ће се стизати за четири и по сата“, рекао је он.

Подсетио је да Србија заједно са партнерима из ЕУ ради на пројекту брзе пруге од Београда до Ниша где ће возови ићи брзином од 160 до 200 км на сат.

„А онда ћемо продужити ка Прешеву“, рекао је Вучић и додао да је Србија добила велики новац на поклон од ЕУ за тај пројекат.

Додао је да ће се обновити и део барске пруге од Ваљева до Врбнице на граници са Црном Гором у дужини од 210 км, где ће возови ићи око 110 км на сат.

„Нама је било потребно 12 олимпијских циклуса да отворимо Прокоп“, напоменуо је Вучић и додао да су све станице воза Оријент експрес много брже изграђене од Прокопа.

Шапић: Част ми је да присуствујем отварању овако важног пројекта

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је на свечаном отварању станичне зграде Београд Центар у Прокопу да му је данас велико задовољство и част што присуствује отварању не само за Београд, него за Србију историјски важног пројекта.

„Имао сам ту врсту среће, имам је и даље, да су се за период док се налазим на месту градоначелника Београда, догодиле четири, можда, најважније инфраструктурне ствари везане за наш град. Започети су радови на Београдском метроу, завршена је железничка станична зграда Прокоп, ова на којој се данас налазимо“, рекао је Шапић.

Шапић се захвалио и председнику на свим пројектима који су до сада спроведени и који се раде.

„И морам да се захвалим не само у своје име, пре свега име Београђана и председнику државе господину Вучићу и влади Републике Србије, која је омогућила да се створи основа да данас будемо овде. За неколико месеци бићемо и у аутобуској станици, као што смо пре два месеца били на обилазници или пре пар месеци на почетку радова на Макишу, када смо обилазили почетак радова на Београдском метроу“, додао је градоначелник.

Шапић је додао да ће следеће године да се крене и у изградњу пропратних саобраћајница, које су главне везе ауто-пута са овом железничком станицом.

„Раде се две велике петље које ће омогућити друмском саобраћају да буде директно повезан са Прокопом и радимо једно идејно решење, ја сам то сада председнику рекао, надам се да ће бити могуће. Радимо на идејном решењу, а то је повезивање пешачким путем железничке станице са Клиничким центром, породилиштем и са Улицом кнеза Милоша, практично са центром града. То би била једна врста пасареле, али велике пасареле која би омогућила да онда чак сви они људи који иду у Клинички центар не морају да иду колима који долазе из Србије, неће имати проблем са паркирањем које је данас у Београду заиста све веће и веће“, додао је он.

Он је рекао да ће овај пројекат са свим додатним садржајима и идејама дати нову димензију Београду.

Председник Републике Српске Милорад Додик такође се вечерас обратио речима да је време Александра Вучића, „време највећег напретка Србије и да не верује да ће се такво време икада поновити“.

Додик је рекао да су људи у Републици Српској поносни на сваки успех у Србији и да воле да сведоче новом лицу Србије које је обезбедио председник Александар Вучић са својим тимом у последњој деценији, а које је, како је рекао, по вољи и мери овог народа и народа у РС који је загледан у Србију.

Иначе, према пројектованим капацитетима, испод челичне кровне конструкција дневно ће пролазити и до 40.000 путника. Седам метара испод зграде налазе се перони до којих је могуће доћи лифтовима, покретним и стабилним степеницама.

Осим станичне зграде, која се простире на око 5.500 метара квадратних, железничка станица Београд центар имаће и вишеетажне гараже са око 900 паркинг места, али и објекте намењене за пословни и комерцијални садржај.

Сва три елемента заједно чиниће јединствену архитектонску целину.

Тренутно се до главног улаза у железничку станицу Београд центар може доћи само из Булевара кнеза Александра Карађорђевића. Међутим, када пројекат у потпуности буде био завршен главни улаз ће бити премештен са стране ауто-пута.

План је да се изгради приступна саобраћајница која би Прокоп повезла са ауто-путем, тако да би грађани са Прокопа до ауто-пута могли да дођу за свега неколико минута.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs