Вучић: Србија и Аустрија добри партнери, подршка европском путу

састанак

Високо ценимо снажно ангажовање Аустрије за проширење Европске уније и подршку европском путу наше земље, истакао је председник Србије Александар Вучић у разговору са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером.

Канцелар Аустрије је посебно нагласио да је од великог значаја да се ЕУ јасно одреди у погледу припадности земаља Западног Балкана Унији, као и да је неопходно да се тај процес убрза, истакавши да су Србија и Аустрија добри партнери, саопштила је прес служба председника Србије.

Вучић је оценио односе са Аустријом као веома добре и поновио чврсто опредељење Србије за њихово даље свестрано јачање, уз посебан акценат на даљи развој економске сарадње.

“Трговинска размена између наше две земље, иако погођена пандемијом, у 2021. години забележила је повећање од 28 одсто и достигла 1,36 милијарди евра, са тенденцијом раста”, истакао је Вучић и додао да је Аустрија један од највећих инвеститора у српску привреду.

Председник Србије је детаљно упознао савезног канцелара и са актуелном ситуацијом у региону.

Саговорници су се сагласили да Србија и Аустрија придају велики значај јачању мултилатерализма и заједничком супротстављању глобалним изазовима данашњице, те су у том смислу нагласили неопходност наставка успешне сарадње на мултилатералном плану, наводи се у саопштењу.

Премијерка Ана Брнабић поручила је, након разговора са аустријским канцеларом Карлом Нехамером, да је Аустрија важан партнер Србији, и политички и економски и истакла да је током састанка пренела свом колеги из Беча да је Србија стуб мира и стабилности на Западном Балкану, који неће дозволити да се било каква нестабилност прелије на овај део Европе.

Током састанка, министар Александар Вулин и канцелар Нехамер су се осврнули на веома успешну сарадњу српске и аустријске полиције, која је додатно оснажена њиховим конструктивним сусретима и реализованим заједничким пројектима за време док је Нехамер обављао функцију савезног министра унутрашњих послова.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије