Вучић: Стварање модерне Србије незамисливо без Војске

Aleksandar Vučić

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, да је, гледано кроз историјску призму стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо без учешћа и великих домета војске.

Вучић је, обраћајући се новим официрима Војске Србије, указао да је Универзитет одбране са своја два факултета – Војном академијом и Војно медицинском академијом као и протеклих година, обрадовао новом генерацијом потпоручника.

„Србија је данас много богатија за још једну генерацију потпоручника, која не памти ратове, и живимо у нади да ће тако бити и за будуће генерације. Ова генерација је лишена те прошлости, али свесна својих задатака у миру као и рату“, рекао је он.

Вучић је честитао војницима на завршетку школовања и прве официрске чинове.

„Ви као кадети баштините богату традицију једне од наше најстарије и најпоштованије образовне институције. Гледано кроз историјску призму стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо је без учесћа великих домета војске. Само војска из народа и дубоко укорењена у слободарској души народа, могла је да се величанствено одбрани у Првом и Другом Светском рату, на Кошарама, Паштрику, Качанику“, нагласио је Вучић.

Указао је да држава и грађани имају поштовање према њиховој решености да буду део система одбране Србије.

„Бирајући професију официра која подразумева заветни однос према домовини они на недвосмислен начин исказују своје родољубе. Србија има своје стратешке циљеве и интересе, а ко боље од војске зна шта је рат и зато војска жели мир.

Желимо просперитет и равој Србије, срећан и безбедан живот свих грађана, желимо да се у Србији добро, лепо и безбедно живи. Да млади попут вас своју будућност пројектују и нађу у својој земљи, где ће градити своје породице и баш зато ћемо учинити све да у наредном периоду ваш животни стандард буде на највишем нивоу, а повећање плата највеће у историји“, поручио је он.

Вучић је подвукао да је Србија опредељена да следи пут војне неутралности и то чини одмереним и сигурним кораком.

„Одмереним јер никоме не претимо, и није намера да изазивамо зебњу и страх за стабилност било кога, сигурним, јер водимо рачуна о сваком човеку који носи униформу или на други начин доприноси безбедности Србије. Градићемо снажнију наменску индустрију, подизати капацитете и додатно ширити богату палету њених производа“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао и да су сви који су изабрали официрски позив, знају да су у нашој традицији, официри људи који са државом ступају у заветни однос, који су јој одани до самопожртвовања и спремни да јој служе и бране је по сваку цену.

Подсетио је да је у свим анкетама, деценијама уназад, Војска Србије најцењенија државна институција, истичући да Србија своју војску цени, воли о њој пева и зна шта јој војска значи.

„Видели смо то и када смо се борили против поплава, када је на брзу руку требало организовати болнице. Сви знамо шта значи присуство војске у Копненој зони безбедности. Учешће Војске Србије у мировним мисијама у целом свету значајно доприноси међународном угледу Србије“, подвукао је председник Вучић.

Поручио им је да би без њих, без њиховог завета Србији, без њиховог знања и способности, сви наши напори били узалудни:

„Победу на Церу и Колубари извојевала је српска војска, њене војводе, официри, војници. Ко зна, тај може, ко не зна за страх, иде напред. Темељећи ову изјаву на хероским делима наших славних предака, војвода Живојин Мишић умео је личним знањем и храброшћу да подстакне дух војске. Данас и сутра, овом изреком руководићете се и ви“.

Вучић је истакао да ће економски напредак донети и све већу добробит војсци, која после година занемаривања, поново набавља модерно наоружање у и опрему, изводи све већи број најсложенијих и најзахтевијих вежби са бројним партнерима из целог света.

„Не сумњајући ни трен у ваше родољубље, снагу, храброст и ратничку способност, сматрам и надам се да никада нећете имати разлог да поновите величанствене подвиге својих претходника. Да ваше официрске каријере буду попут вашег стројевог корака, сигурне и одмерене и да се тој сигурности и одмерености, други науче од вас. Да ваш дефиле буде омаж српским официрима“, рекао је Вучић.

Председник је указао да је српски војнички морал вертикала којој тежи цело друштво, јер он представља највише вредсноти витештва и човечности.

Он је захвалио родитељима најмлађих официра, као и свим наставницима који су васпитали и обучили да свети позив обављају у духу родољубља.

„Они који прете данас Србији и нашем народу, никада нису разумели колика је наша чврстина, решености и одлучност да чувамо оно што је наше. Само хоћемо да будемо своји на своме и зато никоме нећемо дати ни КиМ, нити било који други део, чак ни педаљ наше отаџбине Србије. Живели најмлађи официри, живела Србија“, поручио је Вучић.

Пиштољи са посветом за најуспешније потпоручнике

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је данас, на свечности промоције нове класе официра ВС, пиштоље са посветом најуспешнијима потпоручницима.

Пиштоље са посветом, као најбољи, добили су први у рангу вида Копнене војске потпоручник Александар Николић, који је забележио општи успех 9,16, први у рангу Ратног ваздухоповства и противваздухоплоне одбране потпоручник Милош Костић, са општим успехом 9,66.

Такође, председник је пиштоље уручио и првој у рангу у служби Војске Србије Кристини Живановић, са општим успехом 9,96, те првом у рангу Медицинског факултета Војно медицинске академије Младену Хаџи Макунчевић, који је студије завршио са општим успехом 9,96.

Претходно, пуковник ВС Срђан Дувњак, прочитао је Указ председника Србије, којим је у чин потпоручника произведено 109 кадета 142. и 143. класе Војне академије, те 17 кадета осме класе Медицинског факултета Војно медицинске академије Универзитета одбране.

Радовановић: Србија богатија за нове официре који ће је учинити јачом

Ректор Универзитета одбране генерал потпуковник Горан Радовановић рекао је данас на промоцији 126 нових потпоручника Војске Србије (ВС) да се данас са ове свечаности шаље порука да је Србија богатија за једну генерацију официра која ће је учинити јачом и безбеднијом.

„У строју који је пред вама налазе се млади људи који су се определили да постану официри ВС, свесни да се то занимање може стећи само вишегодишњим самоодрицањем, упорним и вредним радом“, рекао је Радовановић пред свечаним стројем младим официра.

Нагласио је да дугогодишње искуство наставног кадра Војне Академије (ВА) и Војномедицинске академије (ВМА) ВС, заједно са праћењем савремених токова у војном образовању и брига државе за њену војску омогућава Универзитету одбране да своју мисију успешно извршава из године у годину.

„Наставнички и старешински кадар преноси знање и искуство нашим кадетима и официрима, али их пре свега војнички васпитава да постану самосталне , зреле и развијене личности, чврсти и постојани љуиди“, рекао је ректор Универзитета одбране.

Радовановић је нарочито поштовање исказао родитељима младих официра, оценивши да су нови потпоручници од њих научили да је Србија светиња, да је војска њен чувар и да је официрски позив узвишен.

„Подршка и љубав које сте уткали у њих данас је крунисана њиховим успехом, темељем с којим ће храбро и поносити закорачити у будућност“, истакао је Радовановић.

Он је новим потпоручницима ВС поручио да данас почињу тежак и непредвидив пут самосталног живота, који је пун изазова.

„Не плашите се препрека и тешких задатака. Крените ка својим стројевима одважно, сигурни у себе, у своја знања и вештине, јер вас јединице ВС жељно очекују“, рекао је Радовановић.

Он је намлађим официрима ВС пожелео успех, војничку срећу и и велика потигнућа.

Заједно са 126 кадета ВА и ВМА, школовање је окончало осам припадника војске БиХ и један припадних МУП-а Републике Српске.

Шапке полетеле у ваздух, промовисани најмлађи официри ВС

Традиционалним бацањем шапки у ваздух, завршена је свечаност промоције најмлађе класе официра Војске Србије.

Претходно, одржан је свечани дефиле јединица Кадетске бригаде, а стројем је командовао командат Кадетске бригаде, потпуковних Милан Кончар.

Музичку нумеру „Срце хероја“ извео је хор Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Дефиле је употпунио налет хеликоптера Ратног ваздухопловства и Противваздухоплоне одбране, Х145-М, док због лоших временских услова, није могао да буде обављен налет авиона.

Музичку нумеру „Јунаци са Паштрика“, извели су су солисткиња Катарина Живановић и хор и оркестар ансамбла „Станислав Бинички“.

Беседу „Пријатељски савет младим официрима“, академика генерала Јована Мишковића, говорио је драмски уметник Владимир Јоцовић, а затим су песму „Глас Србије“ извели Катарина Божић и Душан Свилар.

За крај свечаности, ректор Универзитета одбране, генерал потпуковник Војске Србије Горан Радовановић, још једном је честитао први чин најмлађим официрима.

„Служите часно свом народу и будите понос своје отаџбине“, поручио им је он, након чега су официри бацили своје шапке у ваздух.

Свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој се младим официрима обратио председник Србије Александар Вучић, присуствовали су представници дипломатског кора, међу којима су били амбасадори Кине, Русије, Азербејдажана, војни изасланици бројних земаља, као и највиши представници верских заједница у Србији, чланови владе, председник парламента и посланици.

Звање и униформа официра доказ вере у национално јединство

Понети звање и униформу официра Војске Србије доказ је посвећености и бескрајне вере у национално јединство, поручила је потпоручница ВС Кристина Живановић, у име нове класе официра која је данас промовисана у први војни чин.

Она се обратила колегама и навела да је њихова дужност као потомака јуначке прошлости да одбране и сачувају лепоту официрског позива за будуће генерације.

„То је наша мисија, наш избор и успех. Наше школовање на Војној академији било је пуно одрицања, самосавладавања, тешких избора, вредног и напорног рада који су нас научили да функционисеемо као уигран и саврсен тим“, казала је она.

Живановић, која је и прва у рангу у службама Војске Србије, навела је да је на Војној академији стекла пријатељство за цео живот, савлађивала тешко градиво, терене, обуке, а тако је, каже, учила о одговорности и дисциплини.

Навела је и да је пре неколико година изабрала звање војника и додала да већ сада зна да је тај избор био прави.

„Хвала нашим професорима који су дали све од себе да кренемо са академије као стручни, стабилни, темељни млади официри, спремни да на својим првим официрским дужностима докажемо и потврдимо одлучност и успех“, навела је Живановић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs