Гашић дочекао српске ватрогасце из Грчке: Цела Србија је поносна на храброст, хуманост и солидарност наших људи

Vatrogasci Srbija

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић дочекао је испред Градске куће у Нишу ватрогасце-спасиоце Министарства унутрашњих послова који су протеклих дана у Грчкој, храбро и пожртвовано, помагали грчком народу у савладавању ватрене стихије која је угрожавала велики део те земље.

Ватрогасцима херојима који су у изузетно тешким теренским условима и на екстремно високим температурама гасили велике пожаре, штитећи угрожено становништво на подручју грчког града Волос, министар Гашић је рекао да су својом храброшћу и способношћу још једном потврдили спремност наше земље да помогне и пружи подршку свима којима је потребна.

– Одмах након договора председника Вучића и грчког премијера Киријакоса Мицотакиса и тренутка када сам вам издао налог да кренете пут Грчке, ви сте били спремни и безусловно сте се ставили на располагање нашим грчким пријатељима. Дали сте све од себе, спасили више десетина домова људима који су страховали да ће њихова кућа бити следећа захваћена неумољивом ватром – рекао је министар Гашић.

Он је нагласио да је цела Србија поносна на храброст, хуманост, солидарност и пријатељство које су српски ватрогасци исказали у спасилачкој мисији у Грчкој.

– Таква јесте наша Србија, наш народ и припадници Министарства унутрашњих послова – изјавио је министар и најавио да ће Министарство наставити да улаже у додатну опрему припадника Сектора за ванредне ситуације који су од почетка ове године били ангажовани у 16.656 ванредних догађаја из којих је спасено 1.097 људи, као и у обуке ватрогасаца-спасилаца за ангажовање у специјалистичким тимовима у свим ванредним ситуацијама.

Вођа Ватрогасно-спасилачког тима Давор Видовић истакао је да им је најважнији циљ био заштита живота грчких грађана.

– Ватрогасно-спасилачки тим од 36 ватрогасаца-спасилаца и два члана медицинског особља, са 14 возила, од 25. јула до јуче, заједно са грчким колегама ватрогасцима, давао је све од себе да испуни задатке који су пред тим постављени, а наш најважнији циљ је био да заштитимо животе и имовину грчких грађана на територији где смо дејствовали – рекао је Видовић истакавши да су посебно поносни на то што су успели да зауставе пожар и одбране насеље Неа Анхијалос.

– Заједно са грчким колегама, добровољцима и мештанима поставили смо јаку одбрану против изузетно опасног пожара који се ширио ка овом насељу и том приликом успели смо да спасемо најмање 40 кућа у Неа Анхијалосу и зауставимо пожар, на чему су нам мештани и грчке колеге неизмерно захвални – рекао је Видовић и захвалио грчким спасилачким службама на изузетној сарадњи, као и свим колегама у Србији који су им пружали логистичку и моралну подршку ради њихове сигурности и безбедног повратка породицама.

Србија је у Грчку, са којом негује пријатељске билатералне односе, претходних година упућивала своје ватрогасно-спасилачке тимове у акције пружања помоћи у гашењу пожара.

Са грчким колегама су се наши ватрогасци борили против великих пожара 2007. на Пелопонезу, 2012. у непосредној близини манастира Хиландар, као и у августу 2021. године на острву Евија, саопштио је МУПГашич доичека.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs